Дълголетниците употребяват алкохол и са пушачи

Американски изследователи признават, че са се сблъскали с необичаен парадокс, свързан с дълголетието. Много хора, доживели до 100 години проявявали склонност към нездравословните навици.

Оказало се, че сред тях имало пушачи, любители на спиртните напитки и кафето, както и на мазните храни и въпреки това, мозъкът на тези хора дълго време остава млад. Учените подбрали десет души на възраст между 80 и 100 години и ги наблюдавали в продължение на 24 месеца, като доброволците минавали и на процедури за сканиране на мозъка.

В хода на изследването са направени открития, които удивили геронтолозите, като най-главното от тях е, че по-голяма част от тестваните не се стараели да се придържат към здравословен начин на живот. Например 71 % от участниците били пушачи, а 83% редовно употребявали алкохол. Изучавайки хранителните им навици, учените стигнали до заключението, че диетата им няма отношение към това, че въпросните хора са дълголетници.

Изследователите предполагат, че за дълголетието, при което се съхранява ясният ум до преклонна възраст, способстват житейски обстоятелства и светогледът на хората.

Оказало се, че дълголетниците имали по-позитивен начин на мислене, отколкото техните връстници. Освен това, те били постоянно загрижени за близките си и много активни в социален план – с радост и по много работили и участвали в обществени събития. По думите на учените, всеки от наблюдаваните би могъл да бъде наречен ярка личност.

Тези хора невероятно вдъхновяват- те пият вино, кафе, качват килограми, но физически са активни и в пълна степен използват мозъка си. Голяма част от тях много обичали хамбургери и пържени картофки и единственото, което ги обединява, е сънят с продължителност най-малко осем часа на денонощие. Може би в това се крие тайната на дълголетието, кой знае?

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам