Болните зъби могат да доведат до сериозни проблеми

Зъбите са обградени от мрежа от нерви, която ги свързва в целия организъм и така те му влияят. При малките деца прорастването им нерядко причинява реакция като хрема, бронхит и храносмилателни проблеми. При възрастните неприятностите са доста по-сериозни.

Без да го осъзнавате, стискате челюстите си стотици пъти на ден и ако горните и долните зъби не се напасват точно, може да се появи напрежение върху мускулите, които държат челюстите. От него следват изтръпване или болки в гърлото, спазми в раменете и гърба, както и дори главоболие. Защо горните и долните зъби не се напасват точно, ще попита някой… Заради неправилната позиция, която не е коригирана в детството, заради липсата на един или повече зъби, заради зле поставената пломба, протеза или коронка или заради скърцането със зъби насън, което в дългосрочна перспектива ги изхабява. Ако имате някои от тези оплаквания, консултирайте се със стоматолог, а той ще провери дали зъбите ви се напасват правилно, като ще ви даде да стиснете с тях малка оцветена хартийка. Ако напасването не е правилно, обичайната процедура е полиране на зъбите, доизграждане на повърхността с протеза или поставяне на шини.

Болните зъби водят до опасност от инфаркт или инсулт. Мнозина имат проблеми с венците, без дори да го осъзнават. Всичко започва с възпаление, наречено гингивит – венците почервеняват, подуват се и при четкане кървят. Ако гингивитът не се лекува, може да еволюира в пародонтит – инфекция, причинена от бактерии, която се развива във венците и която постепенно разрушава тъканите, които крепят зъбите. С времето те започват да се оголват и да се клатят. А това на свой ред може да окаже силно влияние върху цялостното здравословно състояние на организма, защото бактериите проникват в кръвоносната система Съществува пряка връзка между инфекции с огнища във венците и уплътняване на каротидните артерии, които се намират в областта на гърлото и пренасят кръв до главата. Тази промяна, настъпила с каротидните артерии, може да доведе до инфаркт или инсулт. При страдащите от парадонтит, рискът е три пъти по-голям, отколкото при хора със здрави венци.

Заболяванията на венците увеличават и опасността от диабет. В случая обаче ефектът е пинг-понг, защото повишеното ниво на кръвната захар в слюнката привлича болестотворни бактерии, които на свой ред още повече влошават състоянието на венците и зъбите.

Проблеми уши-нос-гърло-стави – Огнището на инфекция в устата може да предизвика синузит, болки в ушите или отит, възпаление на гърлото и виене на свят. До това се стига, ако някой нелекуван своевременно кариес засегне корена на зъба. Тогава съществува опасност бактериите да преминат в кръвта, а оттам да се натрупат и размножат в ставите, причинявайки ревматизъм. Още по-лош вариант е те да стигнат сърдечната област и да причинят възпаление. Не е безобиден и острият нефрит, който е бъбречно възпаление.

Редовната зъбна хигиена е най-добрата превенция срещу проблеми с венците и усложненията, които може да се предизвикат. Миенето поне два пъти дневно е начин да се отстрани зъбната плака. Ползвайте четка с мек или средно твърд косъм и конец за зъби, а при оплаквания – чувствителни зъби или например гингивит, използвайте специална паста и вода за зъби. Посещавайте зъболекаря си поне веднъж годишно.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам