Най-жестоките присъди

Не толкова отдавна публичните смъртни присъди са били широко разпространени и хората ги възприемали като нещо обичайно. Цялото семейство присъствало на зрелището, включително и децата. Палачите се стараели да покажат майсторство в жестокото си изкуство. А властите измисляли кой от кой по-мъчителни методи за умъртвяване.

Скафизъм – освен че е твърде необичайна тази присъда е и особено мъчителна. Измислена е в Персия. Осъденият изпивал голямо количество мляко с мед, което предизвиквало силно разстройство. После намазвали тялото му с мед, завързвали го за дъното на лодка, така че ръцете и краката да висят, отгоре го захлупвали с друга лодка и го пускали да плава във водоем със застояла вода. Разстройството и медът привличали насекоми, които се полепвали по осъдения. След дълги мъки той умирал от раните в загниващата си плът. През 401 г. пр.н.е. чрез скафизъм е умъртвен гръцки войник, който убил син на цар Дарий Втори. Войникът починал след 17 дни мъчения.

Мазатело – използваните от католическата църква обесване, обезглавяване и разчекване през 18 век били заместени от мазателото. Екзекуцията се извършвала на многолюден римски площад. Палачът силно удрял главата на осъдения с огромен железен чук. Ако не умирал веднага, публиката наблюдавала предсмъртните му мъки. Ако се окажел с прекалено твърд череп, палачът му прерязвал гърлото. Присъдата се прилагала за извършители на тежки престъпления.

Кървав орел – метод, използван от викингите, за да всяват ужас във враговете си. Завързвали жертвата с лице към стената и разпорвали кожата на гърба, така че ребрата да стърчат като крила на орел. Смъртта настъпвала от непосилните болки.

Пробождане с бамбук – методът използвал способността на бамбука да израства с по 30 см на ден. Осъденият лежал върху площ, засадена с бамбук и за една нощ бамбукът бавно пронизвал тялото. Причинявал огромни страдания.

Набиване на кол – първото свидетелство за тази екзекуция датира от 1772 г.пр.н.е. във Вавилон, където цар Хамурапи наредил така да бъде убита жена, погубила съпруга си. Най-известният владетел, налагал този начин на умъртвяване е румънският феодал Влад, прототип на граф Дракула. Понякога мъчението продължавало 7-8 дни преди жертвата да умре.

„Хуманни“ методи – древните китайци възприемали обезглавяването като нехуманно отнемане на живота, ето защо го заменяли с поглъщане на игли от осъдения. В Древна Гърция осъждали на смърт за кражба на плодове от обществени ниви. А в Персия – при приготвяне на некачествена бира. Производителите трябвало непрекъснато да пият от бирата, докато накрая не починат.

Изпичане върху въглени– това е любима присъда на инквизицията. Осъденият лежал върху желязна решетка, а тя била поставена върху нажежени въглени. Мъченическата смърт настъпвала след няколко часа.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам