Mоторното масло – интересни факти

Вероятността да не знаете какво е моторно масло е изключително малка, заради това няма да навлизаме в подробности за какво се използва моторното масло или от какво се прави. Вместо това ще Ви разкажем някои интересни неща за него, които могат да Ви помогнат да блеснете със знания, когато сте в компания. Най-вероятно знаете, че има различни видове, като моторно масло 5w40 или различни добавки за моторно масло, които да подобряват работата му, можете да ги разгледате в MotornoMaslo.bg. Обаче знаете ли, че някой хора смесват маслата, редуват ги и експериментират с тях? Докъде са довели тези опити ще видим по-долу.

Как да изчистим моторно масло?

Преди да минем към смеските и различните интересни практики с моторно масло, нека да видим първо как да го изчистим, когато го разлеем. Нарочно казваме „когато“, защото всеки, който се е докосвал до моторно масло го е разливал. Това е едно от онези неща, които не подлежат на съмнение. Естествено, никой не е подготвен за мазното петно на пода на гаража, следователно започва едно суетене как да се изчисти по-бързо. Ето с какво можете да изчистите моторно масло:
•Поръсете дървени стърготини да попият разлятото;
•Натъркайте с вода и веро;
•Натъркайте със сода за хляб;
•Може и със сода за хляб с лимонов сок – оставете да подейства няколко минути и след това търкайте;
•Излейте кока-кола върху петното и оставете да подейства – содата вътре ще разяде мазнината, но може да остави друго петно, което ще се махне, ако го натъркате със сода. Това е полезно, ако нямате някое от другите неща под ръка, но имате бутилка с кока-кола наблизо.

Моторното масло може да е опасно

Да, моторното масло е потенциална заплаха, защото е лесно запалимо. Само искра е достатъчна да се запали голям пожар. Не са малко инцидентите причинени точно от това негово свойство.

Синтетичното масло е същото, като обикновеното моторно масло

Това е абсолютно вярно, единствената разлика е, че синтетичното масло се разгражда по-бавно от обикновеното. Това на прост език означава, че има по-голям температурен диапазон, в който маслото е течно и работи по предназначение. Синтетичното масло има по-добра химическа стабилност. Освен това се бори добре с окисляването и утайката, благодарение на което намалява разхода на гориво и удължава живота на двигателя. А както знаете, двигателят е най-важната и най-скъпата част от Вашия автомобил.

Първо обикновено после синтетично масло

Купувайки си нова кола, някой собственици решават да започнат да ѝ наливат обикновено масло, за да разработят двигателя. По друг начин казано, да го накарат да остарее по-бързо, за да може да работи по-добре. Неразработените двигатели не достигат максимална мощност. Този процес може да бъде от 500 до 5000 км. След това преминават към синтетично масло, за да забавят процесите на стареене. Ако обаче на синтетично се долее обикновено или на обикновено се долее синтетично, то тогава добавките за масло (ако сте сложили такива, примерно добавка за масло Лики Моли от MotornoMaslo.bg) няма да си свършат работата. Може работата на двигателя да се забави малко. Смесването на двата вида масло едновременно няма да навреди на двигателя, но няма и да подобри действието му.

Ако смесите 5w40 и 15w50 ще получите ли средни стойности?

Отговорът е не. Макар да може да се смесват някои масла, това не значи, че трябва да се прави на свободен избор. Фирмите, като моторни масла Бардал и моторни масла Лики Моли използват различни техники за да достигнат желания вискозитет. Следователно смесването на две моторни масла от различен вискозитет вероятно няма да доведе до желания резултат. Така че по-добре не го правете. Няма как да се прецени как подобна смес ще издържи на екстремната горещина. по-сигурният избор би бил използването на един тип моторно масло, което е тествано и преценено.


Бизнес в Интернет със собствен сайт

Ако сте решили да си изградите професионален уеб сайт или да пренесете физическия си бизнес в Интернет, вероятно бихте искали да узнаете къде и как може да си изработите сами продаващ сайт, без да имате технически и дизайнерски умения. Информирайте се коя хостинг компания в България предлага такава възможност от публикацията "защо избрах хостинг в Jump?"

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам