Мегалитът – Вратата на Богинята

Mегалитът „Вратата на Богинята“ или Българският Стоунхейндж е древно светилище от началото на бронзовата епоха. Той се намира в непосредствена близост до село Бузовград, а за да се качите до него, се минава по маркираната екопътека „Пътят през вековете“. До мегалита се стига за около половин час със спокойна крачка.

Той представлява формация от три скални блока, които образуват трилит с обща височина около 2 метра.

Археолозите са единодушни, че съоръжението е било използвано още преди траките, в периода 1800-1600 г. пр.н.е. от тогавашното население, обитавало българските земи.

Любопитен факт е, че през „прозореца“, който се образува на Мегалита, се виждат сходни съоръжения на отсрещните хълмове на Стара планина. Така възниква и първата теория, че са използвани за наблюдателни и военни цели.

Други археолози и историци смятат, че на това място са се провеждали погребални ритуали, тъй като по залез слънцето минава през „прозореца“, а според траките изгревът се отъждествява с живот, а залезът – със смъртта.

Най-разпространена е теорията, че скалното струпване е използвано за измерване на сезоните и астрономическата година.

Популярни са твърденията, че енергийната сила на Mегалита „Вратата на Богинята“ е съизмерима с тази на пирамидата в Гиза. В резултат на растящата популярност туристи от цял свят идват по залез в деня на лятното слънцестоене (21 юни), за да видят с очите си тази уникална забележителност.

Мегалитът над Бузовград е обявен за Природна забележителност през 2013 година.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам