Кога приятелството прераства в любов

Налице са безброй теории, статии и мнения по въпроса дали съществува истинско приятелство между мъж и жена. Факт е, че подобно явление не е чак толкова феноменално и в някои случаи такива приятелствата могат да бъдат вечни и безкористни, особено ако двамата се познават от деца и винаги са се възприемали по-скоро като брат и сестра. Не е тайна обаче, че доста често приятелството може да прерасне в любов, понякога постепенно и едва забележимо.

Има няколко издайнически признака, по които може да определите дали в дадени приятелски отношения има намеса и на други чувства. Ето кои са те:

Ревност.

Дори да е минимална и почти невинна, ревността е първият признак на чувства, които са далеч от приятелските. Понякога можем да наблюдаваме и приятелска ревност между двама души, но това се случва сравнително рядко и то по-скоро се наблюдава при децата.

При истинската ревност обаче нещата стоят по различен начин. В случай, че постоянно ви става неприятно, ако вашият приятел/приятелка говори за други жени/мъже, усещате някаква необяснима тежест в гърдите и раздразнение, то определено са се появили романтични чувства. Ако изпитвате тези тягостни емоции и когато вашата дружка е в компанията на някой от противоположния пол, то трябва да признаете пред себе си, че просто ревнувате.

Случвало ли ви се е да разберете, че ваш приятел има нова връзка или ще се жени съвсем скоро и в същия миг очите ви да се напълнят със сълзи и да усетите някаква тъга? Дълбоко в себе си вие просто сте наранени и разочаровани.

Склонност към сантименталност и поезия.

Дори да сте поетичен и романтичен човек по принцип, когато имате само приятелски чувства към някого, тези неща не се проявяват постоянно, а просто чакат подходящия момент и човек.

Но, ако усетите, че ще започнали да си представяте несъзнателно романтични изживявания с вашия приятел/приятелка, имате някакво необяснимо желание да му направите романтичен подарък, да отидете някъде на красиво място, където ходят двойките или сте започнали да пишете стихотворения за него/нея, нещата са доста сериозни.

Не е изключено да искате да зарадвате с красив жест този човек като изразите приятелските си чувства писмено. Но, нека си кажем направо – поетичното вдъхновение най-често носи със себе си силни емоции присъщи на влюбването.

Сънища, терзания и мисли.

Усетите ли, че мислите твърде много за своя приятел/приятелка и се терзаете необичайно дълго за неговите преживявания, личен живот и срещи с други хора, сънувате го често и не може да си обясните защо, значи определено сте започнали да се влюбвате. Колкото и да ви е грижа за някого, ако сте просто приятели, той няма да е заел изцяло вашето съзнание и подсъзнание.

Необяснимо силни чувства и емоции.

Приятелството само по себе си е една красиво явление, обвито от преданост, лоялност, чиста радост и съпричастност. В него присъства положителна емоция и всеки, който има поне един истински приятел, е късметлия за цял живот.

Ако обаче емоциите се превърнат в торнадо от необяснимо силни чувства, обърканост, притеснение относно това как точно изглеждате в очите на другия, вълнение повече от обикновено при всяка наша среща и комуникация и неспособност за запазване на предишното самообладание, то фазата на приятелството вече е започнала да се трансформира в друга.

Ако и вие сте попадали в подобна ситуация или се намирате в момента в нея, то най-доброто решение е един откровен разговор, за да разберете дали и отсрещната страна изпитва същото. Какъвто и да е отговорът обаче, постарайте се да запазите вашето приятелство. Защото не всички любовни трепети траят вечно, а истинското приятелство остава за цял живот.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам