Лео Бианки: България ми показа колко любов може да даде на един чужденец

Интервю с Лео Бианки
Лео Бианки: България ми показа колко любов може да даде на един чужденец

Любов, храна и музика – това са събирателните точки, които карат един чужденец да избере България и да осъществи мечтите си тук.

За него страната ни е по-мила дори от собствената му родина – Италия – и с професионализъм, и любов радва кулинарните ни сетива с прекрасна италианска кухня.

Обича да експериментира и налага собствен стил както в музиката, така и в кулинарството, а автентичните италиански рецепти на мама са неговият ориентир за вкусна храна.

Лео Бианки – за храната, любовта и музиката.

Идваш от прекрасна страна, асоциирана с любов, вино и вкусна храна. Защо избра да останеш в България?

Преди 12 години взех решението да дойда в България, за да работя и да се занимавам с ресторантьорство. Малко след това, България ми показа колко много любов може да даде на един чужденец и тогава разбрах, че моята държава – Италия не е толкова чудесна, колкото България. Затова не ми беше трудно да взема това решение, да оставя всичко и да дойда да работя тук.

Какво ти липсва най-много от Италия?

Разбира се, на първо място роднините. Също така моите приятели, с които имам много спомени и с които сме правили много луди неща навремето. Липсва ми морето, което е буквално на няколко крачки от домът ми в Италия.

Какво беше чувал за България, преди да я посетиш?

Христо Стоичков, Любо Ганев, ЛЕВСКИ и ЦСКА.

Италия ли възпита в теб интерес към вкусната храна или го носиш като талант в себе си?

Мисля, че си е талант и голямата доза любов, която влагам в работата си. Аз не съм учил готварство, а сега нямам дори и един ден, без да готвя ☺. I LoVe my Job!

Кога разбра, че готварството е твоята страст?

Бях на 19 години, в Бургас, когато дойдох за първи път на почивка в България. Баща ми работеше в собствено заведение, в което обаче липсваха десерти. Оттам започнах – със съветите на майка ми, които ми даваше по телефона.

Какво най-много харесваш в българската кухня?

Вие имате супер много „манджи”. Аз обожавам старите български рецепти на традиционната българска кухня. Който има такива, да ги дава насам, няма да ги върна (смее се).

Мусаката ми е фаворит!

Какво те вдъхновява?

Вдъхновяват ме простичките неща като прекрасен, топъл слънчев ден и това е напълно достатъчно ☺.

Какво е общото между музиката и вкусната храна?

Можеш да слушаш музика, докато готвиш и да „барабаниш” с дървените лъжици по съдовете в ритъма на музиката например … ☺

По-трудно е да ядеш, докато пееш или докато свириш нещо. Така че музиката може само да помага в готвенето ☺.

Кое ти харесва повече – готвенето или пеенето?

За мен пеенето е хоби и го правя с голямо удоволствие. Безкрайно яко е усещането, когато пееш по концерти и виждаш как твоите фенове пеят твоята песен.

Съвсем различно е усещането обаче, когато приготвиш ястие и видиш, че клиентът е изпитал още по-голямо удоволствие от вкуса му и е останал доволен от това, което си му приготвил. Чувството е несравнимо. Усмихваш се и си доволен от себе си.

Смяташ ли, че българинът е отворен към екстравагантната «гурме» храна или все още е свикнал да си приготвя у дома мусака и традиционната българска скара?

Определено!!! Българските Шефове и готвачи са на световно ниво. Познавам някои от тях и супер много ги уважавам. Готов съм да науча каквото и да е от тях, защото са професионалисти. Хубавото в нашата работа е, че винаги има нови неща, но и винаги има какво още да научиш и за да се надградиш.

Кое е първото нещо, което сготви сам и получи ли се?

Омлетът с картофи на мама ☺. Получи се и бях супер доволен. Само че, като този на мама няма втори!!

Кой е бил най-големият ти „кошмар” в кухнята?

Десертите и рибата. Въпреки че първото нещо, с което започнах като готвач, са десертите. Затруднява ме това, че в тях всичко трябва да е точно и прецизно. Там всеки грам има своето значение. А аз обичам да импровизирам, да добавям и махам различни неща и изобщо да готвя по мои вкус. А рибата не ми е страст и затова не се обичаме много с нея ☺.


Официална страница на Лео във Facebook
Интервюирал: Яница Стоянова

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам