Какво представлява ЛИДЕРЪТ?

„Лидерството е способността да превръщаш визията в действителност.“ – Уорън Бенис

Когато се заговори за лидер и лидарство, голяма част от хората ги свързват с бизнеса. В представите им е бос на фирма или компания, който води и вдъхновява служителите си, към прекрасните перспективи на бъдещето. Лидерството всъщност е много по – всеобхватно. То е философия. Освен мениджъри на компании, страхотни лидери могат да бъдат и учители, учени, доктори….., полицаи, охранители.
До средата на на XX век се е смятало, че лидерските качества са вродени, а не придобити. “Великия човек” (great man) или лидери като Александър Македонски, Наполеон Бонапарт, Джордж Вашингтон… са “велики хора”, тъй като са притежавали вродени качества да ръководят и влияят.
Според това схващане, бъдещето на една организация (в т.ч. фирма) е в ръцете на способен и влиятелен човек, роден да ръководи и господства.
Най-добрите лидери се раждат, а не създават. Ако даден човек не притежава “точните” лидерски качества, той не би могъл да ръководи ефективно или поне няма да е така ефективен, както са родените лидери. Развитието и обучението могат да развият лидерските качества до известна степен.
И докато преди 150 години истинските лидери – военачалници, патриоти, политици….наистина са се раждали такива, защото са били от „ правилните семейства‘‘, нещата днес са доста по – различни. Истинските лидери се самоизграждат като хора ежедневно. Непрекъснато са отворени за нови познания. Лидерът трябва да е смирен и изключително дисциплиниран. Вътрешното лидерство трябва да предхожда външното, т.е. първоначално трябва да си лидер на себе си. Лидерът е необходимо да има ясна визия за бъдещето, на фирмата и семейството си и тази визия да я свързва с настоящата дейност на хората около себе си – служители, любим човек, деца… По този начин действията имат ясна цел и приближават компанията и личния живот към резултатите, които преследват. Лидерът трябва да вдъхновява, да изпълва с енергия и да влияе. Лидерството е умението да накараш всеки около теб да развие и прояви в максимална степен талантите си. Действителните лидери трябва да живеят на две места – в настоящето и в бъдещето, във фирмата и в семейството. Лидерството е занаят, не е дарба. То е способността да управляваш настоящето и да градиш бъдещето.

„Лидерът е търговец на надежда“ – Наполеон Бонапарт

Фактори за лидерството:
1.Външен вид
2.Доминантност
3.Инициатива, настойчивост, амбиция, желание да превъзхожда
4.Физика, енергия, здраве
5.Отговорност
6.Ценности и убеждения
7.Умения за говорене
8.Самоувереност
9.Интелигентност
10.Щастие, чувство за хумор
11.Постижения в образованието
12.Емоционална стабилност и контрол
13.Знания
14.Социално-икономически статус
15.Преценка и умения за вземане на решения
16.Социална активност
17.Прозорливост
18.Енергичност и приключенски дух
19.Оригиналност
20.Социални умения
21.Адаптивност
22.Популярност, престиж
23.Интровертност-Екстравертност
24.Сътрудничество
25.Сигурност при изпълнение на отговорни дейности
26.Активност за участие в обществени процеси
Основните черти на истинския лидер са неговите ръководни умения – способността да направлява работата на другите, да ги организира и обединява за постигане на поставените цели.

„Лидерът се състои от две неща – способност да обедини мъжете и жените в името на една обща цел и характерът да вдъхне доверие.“ – ген. Монтгомъри

Освен това, за да си истински лидер е необходимо да си :
1.Честен
2.С поглед в бъдещето
3.Вдъхновяващ
4.Компетентен
5.Справедлив
6.Подкрепящ
7.Широко скроен
8.Интелигентен
9.Ясен и прям
10.Надежден

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам