Какво да избягваме, когато пътуваме

Сезонът на ваканциите е вече тук и всички ние с нетърпение и огромно вълнение планираме почивките си. Ето някои от основните грешки, които трябва да избягваме и към какво трябва да бъдем внимателни, за да изкараме една приятна, мечтана и безпроблемна почивка.

Предварителна подготовка

Много често не си правим труда да се запознаем подробно с мястото, на което отиваме, а това може да доста рисковано. Задължително проверете визовия режим, ако ще пътувате в страна извън Европейския съюз. Има такива държави, в които може да ви бъде издадена визата и на летището, но има и такива, при които е невъзможно.

Валидността на документите ви за самоличност трябва да е актуална за поне още 6 месеца напред.

Намерете и си запишете най-важните телефонни номера на мястото, което ще посетите – полиция, спешна помощ, посолство.

Защита на личните ви вещи

Колкото по-комерсиална е една дестинация, толкова по-голяма е вероятността на местата с най-голям човекопоток – забележителностите – да се срещнат хора, крадящи от туристите. Не се учудвайте от надписите и табелите, които предупреждават да се пазите от джебчии.

За вашата сигурност и спокойствие, не оставяйте личните си вещи без надзор. Бъдете внимателни. Не носете много пари в брой, както и скъпи бижута, привличащи вниманието и изкушаващи недоброжелателите.

Снабдете се с местна валутата

Добре е, когато пътувате, да плащате с местна валута. Излиза по-изгодно, а има и места, където не може да се плаща с карта. Ако предварително не сте се снабдили с местни пари, проверете какъв е курсът и обменяйте парите си само в банки или в лицензирани обменни бюра, за да не ви измамят. Бихте могли да ползвате и банкомат, но се поинтересувайте и от комисионата, която ще ви удържат.

Направете си застраховка

Застраховката не е излишен разход. Тя е изключително важна при пътуване и при необходимост, може да ви спести доста средства. Запознайте се точно какво включва, какви права ви дава и кога не важи.

Опознайте местните правила

Може ли да влезете в даден храм с обувки или се налага да се събуете? Позволено ли е да пиете алкохол на улицата или е забранено това? Във всяка страна има правила, които всеки е длъжен да спазва, за да не накърни достойнството на местните хора, или още по-лошо – да наруши законите на страната, в която се намира.

Спазвайки тези правила, ще си спестите много главоболия и ще имате една приказна и безпроблемна ваканция.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам