Излезте от черупката назаем – бъдете себе си!

Животът ни се състои в непрекъснато обременяване от нереалистични очаквания от страна на медиите за това как трябва да изглеждаме, какви трябва да бъдат нашите отношения и дори за това, което „трябва“ да правим под завивките.

Не е чудно, че нашите профили в социалните мрежи са просто презентации на това, което смятаме, че трябва да бъдем, а не на това кои смe всъшност.

Ние просто се опитваме да се харесаме и да бъдем приети от другите човешки същества – никой не би ни харесал за това, което ние всъщност сме, мислим си. Как да преодолеем всичко това и да се научим да бъдем себе си?

Изключително трудно, оказва се, е да бъдем естествени в хипердигиталния свят, в който съществуваме. В това време нашите лични взаимоотношения са толкова важни, че показването на истинското ни лице може да застраши тези отношения. Тогава ще се почувстваме самотни и отхвърлени и защо, по дяволите, бихме искали да бъдем себе си, ако това може да прекъсне отношенията с хората в живота ни?

Разкриването на истинската ни същност може да се окаже огромен риск днес, когато живеем в свят, в който всеки се представя като перфектен, привлекателен и щастлив онлайн. Ами ако ние всъщност не се чувстваме така и не сме такива? Дали това, което сме, ще уплаши наситина някого?

Да бъдеш себе си може да се окаже рисковано – така е. Възможно е в живота ви да има хора, които са застанали изцяло зад идеята, че трябва да влизаш в определен образ и да изглеждаш по избран начин. Ако започнете да показвате истинската си същност, тези хора наистина могат да променят отношението си към вас. Но ако трябва да скриете истинското си лице около тези хора, тогава има риск да се почувствате изгубени, самотни или нещастни – никой не желае да живее в черупка назаем. Затова, вместо да оставим страха да завземе нашето себеизразяване, трябва да се научим как да приемаме себе си, за да можем наистина да бъдем това, което сме.

Бъди себе си
Снимка: pxhere.com

1. Приемете себе си.

Медиите (в това число и социалните) могат да ни накарат да се чувстваме непривлекателни. Моделите и актьорите са привлекателни, разбира се, но сега дори и нашите приятели в социалните мрежи са обработили снимките си с фотошоп до ниво „перфектно“, което често ни кара да се чувстваме непривлекателни в сравнение с тях.

Много доказателства има, че колкото повече аткрактивни профили или лица виждаме, толкова по-лошо се чувстваме в кожата си, което е напълно естествено. Но тъй като не искаме да се откажем от участието си в социалното пространство- пространство, което ни осигурява забавление и толкова много спомени – ние продължаваме.
Не забравяйте – Медиите вдигат летвата много нависоко, колкото и да се опитваме да я достигнем, тя непрекъснато ще се се вдига все повече.
Приемете себе си като различните от масата и тези, които с индивидуалността си печелят повечето точки.

2. Негативни мисли

Един от начините, по които можем по-добре да приемем себе си, е да идентифицираме и анализираме негативните си мисли. Винаги имаме едни вътрешни монолози, които ни тормозят, тълкувайки случващото се около нас. За много хора тези мисли са предимно отрицателни. Например, можем да си помислим, „Аз съм грозна“ или „Животът ми е гаден“, когато гледаме телевизионни предавания или скролваме в нашите социални мрежи. Или може би си мислим, „Той ме мрази“, ако приятел публикува снимка от забавно събиране, на което не сме били поканени да присъстваме. Можем да спрем някои от тези болезнени и грешни мисли, като просто ограничим времето в социалните медии, но също така трябва да започнем да практикуваме дистанциране от негативните мисли – просто когато усетим, че те нахлуват в главата ни, да започнем да мислим за нещо хубаво, което се е случило.

3. Подчертайте силните си страни

Като че ли, е много по-лесно да се фокусираме върху нашите слабости, вместо да наблягаме върху нашите силни страни. Ако помислим реално, ще забележим, че всеки от нас има добродетели и качества, макар и понякога да ни изглеждат малки и незначителни. Чрез идентифицирането им ние осъзнаваме – хей, в края на краищата май аз съм много добър, а защо не и страхотен?

4. Изразявайте себе си

Какво ни пречи да бъдем себе си? Предимно страхът от това, което другите хора биха могли да помислят за нас, ако покажем истинската си същност. Например, може би вашите приятели имат едно и също мнение относно политическа тема, затова вие решавате да не споделяте мнението си. Може би вашите приятели харесват определен жанр музика и затова решавате да не говорите за музиката, която харесвате вие. Или може би вашите приятели се наслаждават на вечеря в изискани ресторанти, така че решавате да не ги каните във вашия дом на уютно място за вечеря, която бихте предпочели. Сдържате се, защото се страхувате от възможните последици.

Като социални същества всички ние сме се справили с предизвикателството да балансираме себеизразяването си заради социалната хармония. За един добър диалог обаче са нужни две гледни точки, за чудесни преживявания, е нужно разнообразие и различен жанр музика. Различията в хората представляват интересното в живота. Не се притеснявайте да изразите мнението си, това може да се окаже предпочитано понякога.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам