Истинското значение на символите

Символите и знаците са навлезли в нашия живот и са така закостенели в съзнанието ни, че изобщо не се замисляме за техния същински смисъл и произход.  Ето някои от най-познатите символа, които имат интересна и доста необичайна история.

Картите за игра

Те са стилизирано изображение на обекти: купите – изобразяват ритуални чаши, пиките – мечове, карото изобразява монета, а спатията – жезъл.

Не се знае защо се използват именно тези символи. Картите за игра са пренесени в Европа от Китай. Има вероятност те да символизират отделните съсловия в обществото: потирът –  духовниците, жезълът – благородниците, мечът – военните и монетата – търговците.

Хамса

„Хамса“ или по-известна и като „Ръката на Фатима“ е изключително популярен в еврейската и арабската култура. Носи се предимно като амулет. На по-късен етап се появява и в християнството като символ за благословия.

Червеният кръст

Ако сте от тези, които смятат, че символът на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) напомня на знамето на Швейцария, не грешите. Идеята за създаването на организацията е породена в Швейцария. Символът обаче не е универсален. Мюсюлманските страни го свързват с християнството. Затова и те създават втори символ, а именно Червеният полумесец.

Израел от своя страна предлага международната организация да утвърди и трети символ – Червената звезда на Давид. През 2005 г. се утвърждава религиозно неутрален символ – Червения кристал.

Череп и кости

Черепът не е символ на смъртта, а на вечния живот, защото костите не се разлагат, след като човек умре. В Европа този символ може да бъде видян на гробищни порти, икони и други артефакти.

Всеизвестният пиратски символ няма нищо общо с това – различните пирати са имали различни знамена и знаци. А черепът и костите са популяризирани от Робърт Луис Стивънсън, авторът на „Островът на съкровищата“.

Звездата на живота

Звездата на живота, която е синя на цвят, е символ на спешната медицинска помощ в САЩ и други държави. Шестте лъча на звездата изобразяват една от функциите на спешната медицинска помощ: откриване, съобщаване, реагиране, грижи на място, грижи при пренасяне и болнична грижа. В центъра и е жезълът на Асклепий, който е древногръцкият бог на медицината.

Джак и тиквеният фенер

Според ирландската легенда ковач на име Джак сключва сделка с дявола. След като умрял, душата му не била допусната нито в рая, нито в ада. Тя бродела по света с фенер, за да може да намери пътя си.

Келтите имат традиция да поставят такъв фенер, издълбан от ряпа, на перваза на прозореца, за да подпомогнат изгубените души да намерят пътя си към чистилището. По-късно репите били заменени от тикви.

Старт, пауза, стоп.

Не се знае кой е създателят на тези знаци. Според едни това е художникът Василий Кандински, според други – създателят на един от първите касетофони. Квадратът символизира покоя, триъгълникът – движението. „Паузата“ произлиза от музикалния знак за разделяне на музикалните фрази. Бутонът за запис е червен, за да не се натиска случайно и така да се изтрива информацията от лентата.

Олимпийските кръгове

Предполага се, че цветните олимпийски кръгове символизират петте континента: жълтият – Азия, червеният – Америка, черният – Африка, синият – Австралия, а зеленият – Европа. Но, всъщност съоснователят на съвременните олимпийски игри – барон Пиер дьо Кубертен – не е имал предвид това. Идеята му е била, че с цветовете на пръстените и белият на фона могат да се изобразят флаговете на всички страни по света.

Рибата – символ на християнството

Рибата е древен символ на Христос. Първите букви от думите Ἰησοὺς Χριστνός Θεός Υιός Σωτήρ (Исус Христос, Божи Син, Спасител) образува думата ΙΧΘΥΣ – старогръцката дума за риба. По време на Римската империя християните били яростно преследвани, затова те използвали кодови знаци, най-популярният от които е рибата.

Днес рибата се среща изрисувана върху коли и камиони, като все още имат религиозно значение.

Бръснарници и фризьорски салони

Този символ, който напомня на паста за зъби или червена, синя и бяла близалка, е символът на бръснарниците в САЩ и някои европейски, и азиатски страни. В минали времена всеки бръснар до някаква степен е бил и лекар – вадел е зъби, превързвал е рани…

Предполага се, че бялото и червеното символизирали превързана рана, а синьото, което е добавено по-късно, за да притъпи тази не много ведра асоциация.

Кръстът на Свети Петър

Символът се смята за антихристиянски знак, но историята му произлиза от самото християнство. Според легендата апостол Петър е трябвало да бъде разпънат както Христос. Но Петър бил убеден, че не е достоен да умре като своя Учител, затова пожелал да бъде разпнат надолу с главата. Кръстът на Светията се превръща в символ на смирение.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам