Има заблуди, които вредят на брака

На какво можем да вярваме и кои правила могат да се нарушат? От това никога да не си лягаме сърдити един до друг, до идеята, че съпругът ни трябва да е нашият най-добър приятел. Експерти разкриват кои са най-разпространените митове за брачния живот.

Заблуда номер 1 – Откровеността е най-добрата политика

Забравете старата максима, че трябва да сте напълно честни с половинката си, за да върви добре съвместният ви живот. Представете си, че любимият ви пита дали свири добре на китара и откровеният отговор би бил, че е възможно най-далеч от Джими Хендрикс като музикални умения. В такива случаи, вместо да нараните чувствата му, може би е по-добре леко да послъжете. Или: имали сте лош ден, но няма нищо, което съпругът ви да направи, за да промени това. Един разговор по темата само би засилил раздразнението ви. Така че, ако ви попита как сте, по-разумно е да кажете, че сте добре, макар и да сте имали неприятности, които още ви тормозят.

Заблуда номер 2 – Никога не си лягайте сърдити един на друг

Имали сте дразги цяла вечер, дори за тривиални неща, като емоциите са ескалирали до шумен скандал, след който и двамата сте бесни един на друг. Общоприетото мнение е, че трябва непременно да изгладите отношенията си преди да сте се запътили към леглото. Специалистите обаче не смятат така. Според тях, когато хората са все още под емоционално въздействие от спора, не могат да мислят трезво за решение на проблемите. По-вероятно е в такива моменти да кажете нещо, за което после да съжалявате. Кажете си, че не е сега моментът да решите казуса и оставете за утре. На другия ден със сигурност и двамата ще сте по-спокойни и по-склонни да дискутирате и търсите решения.

Заблуда номер 3 – Съпругът ви е най-добрият ви приятел

Често имаме завишени очаквания към партньорите си. Иска ни се те да са най-най… най-добрият приятел, любовник, съпруг, баща, но всъщност не бива да прекаляваме с идеята да сме си напълно достатъчни само двамата, защото запазването на личен периметър и развиването на собствени интереси гони рутината и скуката от отношенията. Ако започнете да чувствате съпруга си като продължение на вас самата, то със сигурност сте престанали да го виждате обективно, което е опасно за брачното щастие.

Заблуда номер 4 – Бракът е колко даваш и колко взимаш 

Да очаквате, че всичко в домакинството ще е по равно и ще има 50:50 деление на задачите е вярване, което ще ви докара единствено разочарование. Не бива да водите домашно счетоводство кой последен е сготвил вечеря, измил е чиниите, взел е децата от училище, просто трябва и двамата да умеете да се подкрепяте и да си помагате, за да правите взаимно живота си по-лесен. Ако непрекъснато се пресмята кой, какво и колко е сторил или пък не – все ще има един губещ. Важно е да не сме дребнави, а да се фокусираме върху реципрочността, съветват експертите. Добре е да сме щедри един към друг и да не дебнем непременно дали ни е върнато това, което сме инвестирали в общия живот на двойката. Важно е също да третираме и самите себе си като важни и да умеем да споделяме на партньора си от какво имаме нужда и какво очакваме и, разбира се, да ценим и него, да се съобразяваме и с неговите желания.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам