ХИВ не е СПИН – Каква е разликата

В световен мащаб:

На всеки 17 секунди един човек се заразява с ХИВ!
Регистрират се средно 5000 нови заразявания дневно!
Близо 3 000 са носителите на ХИВ/ СПИН в България, а само за 2018 година са открити нови 300 заразени.

Вирусът се идентифицира преди 36 години, а от тогава до сега вследствие развитие на СПИН са починали над 35 милиона души.

Въпреки огромното старание в близките години за премахване на информационното затъмнение, статистиката сочи, че броят на живеещите с ХИВ ежегодно се увеличава. Съотношението на заразени мъже и жени е средно 8:1 като начините на заразяване също следват тенденцията, която се запазва – около 90% от заразените – по сексуален път, а около 10% – при инжекционна употреба на наркотици. Най-уязвимите възрастови групи са тези, които започват да водят полов живот – 15-19-годишни, следвани от тези в активна възраст – 20-45-годишни.

ВАЖНО: ХИВ не е СПИН

ХИВ-позитивен резултат не значи непременно СПИН!
ХИВ-серопозитивен човек може да остане такъв до края на живота си, без да боледува от СПИН никога.

Диагноза СПИН получава човек, който е инфектиран с вируса ХИВ и развие вид болест, предхождаща заболяването. Не е задължително обаче такава болест да се развие.

Болен от СПИН може да бъде също серопозитивен, при когото след специални кръвни тестове се забележи много нисък брой на белите кръвни телца, дори човекът да не е боледувал. ХИВ напада белите кръвни клетки, а оттам и имунната система на човек отслабва, така се стига до Синдрома на Придобитата Имунна Недостатъчност – СПИН.

За да не отслабне имунната система дотолкова, че да развие СПИН, съществуват различни терапии, които поддържат тялото. Преди повече от 20 години е въведена антиретровирусна терапия, благодарение на която животът на заразените се увеличава с над 20 години. Лечението (поддържането на имунната система) възлиза на около 20 000 лева годишно, а фактори, които могат да му попречат са силните нива на стрес и алкохолът.

тест
Снимка: pxhere.com

ХИВ вирусът не се лекува, веднъж заразен човек, до края на живота си остава носител.

Излишно е да споменаваме, че при прегръдка, разговор, кашляне, не можем да се заразим с ХИВ. Ползването на общи прибори, бани, тоалетни, няма да ни направи болни.

Не е излишно обаче да повторим, че всичко е в нашите ръце и трябва да бъдем отговорни за здравето си.
Предпазвайте се! Изследвайте се!

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам