Нов вид наркотик

Освен да предизвиква масов интерес, планинският туризъм напоследък се превърна и в по-предпочитан от СПА процедурите.

Тези от вас, които са посещавали високата планина, ще се съгласят, че усещането там горе не може да се сравни с нито едно забавление тук долу в ниското. Чувството е само едно – усещане за щастие.

Защо се чувстваме щастливи в планината?

Обяснението е просто, това е един естествен наркотик. Когато денивелацията се повишава, надморската височина започва да уморява тялото ни и въздухът ни не достига. За да успеем да го нормализираме, се опитваме да дишаме дълбоко и равномерно, като по този начин опитваме да снабдим организма си с достатъчно кислород, за да продължим.

Звучи чудно, вероятно, но недостатъчното снабдяване на клетките ни с кислород, повишава количествата на допамин в мозъка ни. Както знаем, допаминът е основен хормон на щастието. Чувството на щастие и позитивизъм ни е завладяло и нищо чудно, че продължаваме, дори в най-трудните моменти към върха – отказване няма. Това особено състояние на спокойствие и добро усещане продължава да бъде част от нас дори когато се приберем вкъщи и в продължение на поне седмица след това.

Планината пристрастява

Многократно се е случвало след един хубав преход, да не спираме да желаем и организираме и втори и трети такъв като винаги сме си мислили, че това е така, защото се спасяваме от скуката. Ето че обяснението е съвсем друго – естествените процеси в тялото ни и произвеждането на допамин играят ролята на опиати и то дори без да осъзнаваме.

Така че – пристрастявайте се на воля, никой няма да ви осъди.

Малко интересни данни:

Европейската статистика забелязва огромен ръст на планинския туризъм у нас. Само за една година от реализирани 2,9 милиона лични преходи в планината, цифрите се покачват на 4,7 милиона.

Делът на българите, които пътуват с цел туризъм в планината е 11 на сто от общия брой на всички, които пътуват към различни дестинации.

Средно около 900 милиона жители на ЕС всяка година предпочитат планинския туризъм пред друг.

Франция и Германия са водещи държави, в които има най-голям брой любители на планината.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам