Хераклея Синтика – богатство, за което нямаме пари

Хераклея Синтика е антично селище в землището на Рупите, Петрич. В древността градът е бил дом на великите македонски царе. Дълго време, повече от 100 години, учените спорят къде точно е разположен този град, но през 2002 година се поставя точка на догадките, когато от иманяри се открива надпис на латински върху заровена в земята плоча.

Ванга предсказва за Хераклея Синтика приживе, като думите и са, че в планината Кожух има закопан древен град, в който е убит царски син. Предсказанието и не се приема насериозно до момента, в който не става ясно, че тя е била права.

С всяка изминала година разкопките и откритията на археолозите стават все по-популярни, а броят на българските и чуждестранни туристи нараства с огромни темпове. Посетителите на древното селище вече са от цели 67 държави, сред които почти всички европейски страни. Интерес към Хераклея Синтика проявяват и хора от далечни страни като Китай, Индия, Виетнам и Нова Зеландия.

Хераклея Синтика
Снимка: личен архив

От разкритите вече части се забелязва, че сградите са били пищно облицовани с мраморни плочки, а корнизите също са били от мрамор. Откритите следи от стъклопроизводство в изградена пещ в базиликата свидетелстват, че в града това е бил добре развит и доходоносен занаят.

Смята се, че градът е имал и монетарница, където са се сечали монети. На мястото е открита и най-старата християнска църква в региона.

Почти е сигурно, че в града е имало театър, защото е открита работилница за теракотени антични маски. Той все още не е открит, но се предполага, че се намира в източната част на Кожух планина.

Хераклея Синтика
Снимка: личен архив

През август 2018 година археолозите откриват фигура на римски магистрат. Находката датира от края на III, началото на IV в. Учените предполагат, че статуята изобразява Тиберий Клавдий Бакхий.

Главата на статуята липсва, като е възможно да се е отчупила при някои от катаклизмите, сполетели Хераклея Синтика, смятат археолозите.

Близо до статуята е открит и надпис, в който се споменава името на известен жител на древния град.

Няколко месеца по-късно през същата година е открита красиво изработена мраморна глава на неизвестна млада жена. Прическата и е популярна през Римската императорска епоха и се нарича melon frisure – защото релефът на косите напомня линиите по кората на пъпеша.

Главата на красавицата е открита в сондаж под зид в източната част на форума и е в много добро състояние. А това от своя страна поражда въпроси – не само коя може да е тя и къде ли е останалата част от статуята, а и какво може да означава това части от скулптури да се заравят под строежи в този край на империята.

Хераклея Синтика
Снимка: Internet

И двата артефакта са били положени внимателно под по-късни сгради, което насочва към хипотезата за някакъв ритуал, защото и главата, и статуята са заровени с респект, като при погребение.

Вероятно, жителите на Хераклея Синтика да са вярвали, че така предпазват сградите от природни катаклизми и варварски набези.

За съжаление, днес туристите могат да видят единствено статуята без глава на римския магистрат, но не могат да се насладят на красивата глава на жена, защото тя е отнесена от древното селище.

В земите ни се крие огромно богатство. За жалост обаче, средствата за археолозите не са достатъчни и разкопките се осъществяват с бавни темпове.  Вероятно, други държави биха инвестирали колосални суми в разкопки от такава важност. В България, уви, бюджетът за археологически проучвания на нашата история е унизително скромен. Той допринася единствено за вината на съвременниците и обвиненията на идните поколения за ограбената българска историческа памет.

Българската археология продължава да има два основни проблема – иманярите, които методично и безнаказано ограбват историята през последните 30-тина години и системното недофинансиране на археологическите проучвания. Когато липсват средства и на един обект не се работи, той става лесна плячка на иманярите. Така лесна плячка се оказва и историята ни.

Днес обектът изглежда така. А в една метална колиба с две греди отпред, пазачи се редуват на смени, за да опазят едно от големите богатства, за които държавата ни не се грижи. 

 

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам