Френската Ривиера – сън или реалност

Френската Ривиера
Снимка: Neirfy – Shutterstock

Живеем във време, в което става все по-лесно пътуването навсякъде по света. Още по-лесно е в Европа. Ако се чудите къде да прекарате няколко незабравими дни, ето какво ви предлагаме.

Едно място, което те остава без дъх, което може да ти завърти главата и да се чудиш какво точно ти се случва. Място, в което ще се влюбиш завинаги. Място с величествени природни красоти в контраст с луксозни хотели, ресторанти, магазини и яхти. Прекрасни и много цветни градове, селца и курорти, които имат ярка индивидуалност и тайни.

Всичко това е събрано на едно място – възхитителната Френска Ривиера, която е задължително да се посети поне веднъж в живота. Защото пребиваването там е като сън, от който не искаш да се събудиш. Иска ти се тази ваканция да не свършва. А спомените – те остават за цял живот.

Южното крайбрежие на Франция включва и Френската Ривиера. Тя се простира на запад от Марсилия, на изток до Мантон (близо да границата с Италия). Ривиерата заема северните брегове на западното Средиземноморие.

Местността добива популярност още през началото на 19-ти век, когато аристократи от цяла Европа и доста кралски особи започват да посещават тези места, привлечени от прекрасния средиземноморски климат и великолепните плажове. От най-известните имена, които се свързват с Френската Ривиера, е това на британската кралица Виктория.

Известността на Лазурния бряг по никакъв начин не се изчерпва с аристократичните особи, посещавали го през 19-ти век. През 20-ти век крайбрежието започва да се посещава и от холивудските знаменитости, които започват да идват тук и да се наслаждават на прелестните пейзажи и кристално чисти морски води.

Мантон
Снимка: leoks – Shutterstock

През 1964-та година се излъчва култовият филм „Полицаят от Сен Тропе”, действието на който се развива на Френската Ривиера. Тази лента е последната капка, която създава истерия сред богаташите по цял свят. Да почиваш тук става вече въпрос на престиж и е почти задължително да се понесеш с луксозната си яхта по средиземноморските води.

През 21-ви век нещата не се променят особено. На Лазурния бряг се радват на най-скъпите и луксозни вили, хотели, ресторанти и, разбира се, яхти, поклащащи се лениво под палещото средиземноморско слънце.

Климатът във Френската Ривиера е много мек субтропичен, средиземноморски. Тази част от Франция е може би едно от местата на света с най-хубав и здравословен климат в света. Тук има страхотна зеленина дори и през зимата, а усещането е за пролет. Температурните максимуми в средата на август са около 27°C. За плаж е подходящо от май до към октомври. През лятото валежите са рядко явление.

Природата на Лазурния бряг е разнообразна, редуват се планински и хълмист релеф, равнинните места са рядкост. Бреговете са стръмни и живописно се спускат към морския бряг. На Френската Ривиера много рядко има дълги плажни ивици. Повечето плажове са малки и закътани в очарователни заливчета. Пясъкът е светъл, почти бял. Прозрачността на водата е най-голяма от което и да е друго място в Средиземно море. Растителността е вечно зелена, но се срещат и широколистни видове. Финикова палма, Кралска палма, Трахикарпус, цитруси, маслини, както и цветя, много цветя и храсти, иглолистни растения.

Ница
Снимка: Visual Intermezzo – Shutterstock

Най-известните градове са Марсилия, Тулон, Сен Тропе, Кан, Ница, Кралство Монако и Мантон, които заедно с множество по-малко известни, но не и по-малко красиви градчета формират световно известната Френска Ривиера.

Най-големият град на Лазурния бряг е Марсилия. Ница е втори по големина град на Ривиерата. Макар и по-малък, градът е по-богат от Марсилия, луксът е очебиен навсякъде. Градът е туристическият център на местността. Посещаван е от милиони туристи от цял свят.

Кралство Монако попада също в границите на Лазурния бряг. То е едно от най-богатите и изискани места в света. Луксозни хотели, ресторанти, казина, бутици – са за заможните посетители от цял свят.

Тулон е популярен с яхтеното си пристанище, живописен релеф и тесни улички, по които са разположени очарователни кафенета и приятни ресторантчета.

Кан е известен особено сред любителите на киното заради филмовия си фестивал, по време на който се връчва една от най-значимите награди във филмовата индустрия – „Златна палма“.

Menton
Снимка: Elena19 – Shutterstock.com

Икономическото развитие на района е от най-богатите в Европа. Франция е на едно от първите места по качество на живот в света, а това е и един от водещите региони в страната. Висок стандарт на живот, високи доходи и грандиозно развитие на услугите.

Освен на туризма, Лазурният бряг разчита и на производството на вина – едни от най-добрите в света. Климатът е превъзходен за развитието на лозовите насаждения. По Ривиерата има и обширни територии, засети с разнообразни ароматни сортове цветя, които се използват за парфюмерията. Тук виреят добре и цитрусовите култури, както и придирчивите по отношение на топлината маслинови дървета.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам