Децата и темата ТАБУ – сексът

До тригодишна възраст, детето обикновено започва да задава въпроси за анатомичните различия между половете. Това любопитство е съвсем естествено и е част от неговото развитие. Важно е просто да отговорите на въпросите и да говорите за сексуалността с детето си, за да не създавате дискомфорт около тази тема. Установяването на климат на доверие между родител и дете от ранно детство е от съществено значение.

Кога да говорим за секс с детето си?

Между 5 и 8 години едно дете ще започне да задава въпроси за своето зачеване. Може би то вече е чувало или виждало неща по този повод, така че е важно да му дадем отговори. Ако игнорирате въпросите му, то има опасност даги намери на друго място, което е нежелателно. По-добре е да се подходи към този въпрос по естествен начин, като се избягват твърде технически изказвания, защото сексуалността е преди всичко любов.

Никога не:

Казвайте: „Ти си твърде малък за това“! Това няма да сложи край на разпита му, но ще предизвика в него идеята, че не е обект на обсъждане с родителите му. Това ли целите?

Не се паникьосвайте или притеснявайте, ако детето стане свидетел на любовта между вас и съпруга ви. Обяснете му, че сцената, която току-що е уловило, е интимен момент между вас и партньора ви, това правят възрастните, когато се обичат и затова трябва винаги да чука на вратата и да чака отговор, когато тя е затворена.

Избягвайте да се показвате голи пред деца над 3 години, уважавайте интимното пространство, без да създавате табута. Не му поставяйте прегради да не докосва гениталиите си и да му обяснявате, че тези области са строго лични и че не е редно да го прави пред хората. Това ще създаде объркване.

Не бързайте да коментирате темата секс с детето си! Всъщност е важно да се вземе предвид неговата възраст. Няма да му кажем едно и също на 5-годишна възраст и на 10-годишна възраст. Най-лесният начин е да оставите въпросите да влязат, без да ги предизвиквате умишлено.

Всъщност е безполезно да говорим за това, докато детето ви не ви пита. Преди да отговорите, винаги го питайте какво мисли и какво мисли, че знае. Така по-лесно ще имате представа какво можете да му обясните.

Няма нужда да навлизаме в подробности! Винаги отговаряйте по възможно най-простия начин, без да давате твърде технически обяснения. Всъщност, важно е да да се говори на темата предпазливо и винаги да се взема предвид възрастта на детето.

Изберете правилните думи –От вас зависи да намерите правилните думи, с които да говорите с децата си. Ако някои родители нямат проблем да използват истинските термини, за да назоват интимните части на тялото от най-ранна възраст на детето си, други ще имат повече трудности. Според специалисти, няма проблем да се използват истинските наименования, важното е родителят да се чувства комфортно с думите, които употребява.

Относно това, да кажете на детето си, че татко полага семе в корема на мама, за да направи бебето ще задоволи най-малките много добре. От друга страна, над 6/7 години, ако детето желае повече обяснения относно своята поява, ще можете да започнете да говорите с него за сексуални отношения просто използвайки реалните термини.

Не избягвайте въпроси, но отделете време, за да им отговорите. Ако се чувствате неловко за даден въпрос или ако не знаете как да  отговорите в момента, не се колебайте да кажете на детето си, че това е важен въпрос и че искате да отделите време да помислите, за да му отговорите. Кажете му, че ще говорите за това по-късно през деня, когато и двамата сте спокойни. Ще можете да помислите за най-добрия начин да му отговорите и да консултирате с вашия съпруг например.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам