Езикът на тялото

В комуникацията между двама или повече души, освен вербалния контакт, от огромно значение е и невербалният такъв или да го наречем с други думи – езикът на тялото.
Психолози и анализатори твърдят, че жестовете често пъти са по-показателни и важни дори от изречените думи.

С думи можете да се опитате да кажете какво ли не, с тялото си обаче можете да се издадете дали казаното е достоверно, колко сигурни сте в него и ще предоставите сигнал колко комфортно се чувствате в нечия компания.

Освен в приятелски кръг, езикът на тялото показва много и в отношенията със срещуположния пол, а също и не по-малко в бизнес отношенията ви. Доказано е, че мъжете контролират тялото си малко по-трудно от жените, което означава че по-лесно могат да се издават какво всъщност се върти в главата им.

Особено интересно е, че само с тялото и гласа си можете да накарате някой да се чувства приятно във вашата компания. Дали става дума за лични отношения или бизнес такива, в които желаете преговорите да минат по-лесно и да получите желания резултат, опитайте следното:

  • Не сядайте срещу някого, а направете лек ъгъл между вас, застанете диагонално на човека и забележете как общуването ще се превърне в по-лесно. Препоръчително е в бизнес отношения разстоянието да е около 1.50 м., а в личен разговор – между 80 см и 1 метър.
  • Ако събеседникът ви е с кръстосани крака, направете същото и вие, ако те са под ъгъл и със стъпала на земята – опитайте да го направите също. Имитирайте го, естествено, не толкова очевидно, моделирайте тялото си в процеса на самия разговор.
  • Нещо малко по-трудно, но пък доста ефективно в процеса на добра комуникация – синхронизирайте дишането си с това на събеседника. Забележете кога вдишва и издишва и се постарайте да се включите в неговия ритъм. След няколко опита ще стане по-лесно.
  • Нещо типично, което повечето от вас сигурно знаят – не кръстосвайте ръцете и краката си, ако отсрещната страна не го е направила. Така затваряте комуникацията помежду си и се усеща напрежение, което трудно се пренебрегва.
  • Синхронизирайте тембъра си с другия– опитайте да играете с гласа си. По-добре ще ви възприеме човекът отсреща, ако говорите по начин, близък до неговия.
  • Казвайте, каквото той желае да чуе. Ако събеседникът ви каже – „Времето ще покаже как ще потръгнат отношенията ни“, подайте му реплика като започнете с последната дума, която той е употребил – например: Отношенията между хората са особено нещо, но със сигурност…“

Какво казва Брайън Трейси – Общуването е умение, което може да научите. То е като карането на колело или писането. Ако искате да работите с него, може бързо да подобрите качеството на всяка част от живота ви.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам