Еднодневна разходка до Вазовата екопътека

Ако ви дойде брилянтната идея да прекарате уикенда извън големия/малкия град, възможности за това има хиляди. Представяме ви една от най-живописните и посещавани напоследък екопътеки – Вазовата екопътека.

Тя се намира между село Заселе и село Бов.

Любителите на литарутарата и историята не е нужно да търсят следите на Вазов, защото по тях е изградена самата екопътека. Този кът многократно е посещаван от поета и там той написва известните си произведения „Из мала Стара планина“ и „Дядо Йоцо гледа“ .Пътеката може да се премине за около час и половина – два с нормално темпо на ходене. През 1972 година е създадена първоначално от местното население, а години по-късно, през 2007 година се обновява, за да стане такава, каквато е днес.

Вазова екопътека
Снимка: Internet

Изградено е нощно осветелние на всеки 7 метра, а самата разходка започва от къщата, където Вазов е живял известно време.

В по-голямата си част пътеката е напълно естествена, а на места са изградени каменни стълби и дървени мостчета. Освен тях съществуват и информационни табели, пейки, бесетки, кошчета за боклук. Кулминацията настъпва след като доближите водопад Скакля.

Въпреки че той не е много пълноводен, е изключително красив и е четвъртият по височина в България – цели 85 метра. След топенето на снеговете е най-подходящото време да се види водопадът, тъй като има много вода. През останалите сезони обаче, също не е за изпускане.

 

Снимка: Internet

Наблизо е и скалата, наречена Злия камък, от която Вазовият герой дядо Йоцо е „гледал“ със слепите си разплакани очи първия влак по Искърското дефиле, символ на Нова България.

Вазовата екопътека е транспортно достъпна до двете отправни точки – Гара Бов и село Заселе. От Гара Бов на основния път има табела с обозначение за екопътеката.

До втората отправна точка може да се достигне като се хване отклонението за село „Заселе“ и след около 15 мин изкачване по стръмни завои с автомобил се стига до центъра на селцето, където също има обозначителна табела.

“…религиозен, съзерцателен, мистик става човек тука, лице с лице с Бога, комуто чувствува духът и мъдростта, и неизмеримостта…”
Иван Вазов

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам