Два века иманяри копаят за съкровището на Вълчан войвода

Едно от имената, за които и до ден днешен се носят легенди, е това на Вълчан войвода. Неговата личност е обект на много предания и вярвания, а съдбата му остава обвита в огромна мистерия. Образът му остава ярка следа в българския фолклор, макар и да няма конкретни исторически факти за житейския му път. Всички сведения за него са толкова противоречиви, че дори рожденото му име остава загадка.

Възрастните хора разказват легенди за Вълчан, които са чували от бабите си, а те пък от своите предци.

Вълчан войвода бил пастир, той се влюбил в Рада – красива мома от селото. Решил да отиде да я иска, но щом един турски владетел разбрал за това, накарал хората си да откраднат момичето и да го заведат у дома му. Вълчан бил жестоко пребит и хвърлен в тъмница. Пастирът не могъл да преглътне това, събрал голяма дружина и започнал да отмъщава на турците. Първо те убили турчина, който откраднал Рада, а пък нея освободили и взели заедно със себе си. По време на едно от сраженията обаче момичето било простреляно и убито. Това преобърнало живота на младия войвода и той заедно с дружината си започнал да отмъщава с масови обири на хазната на султана. Хайдутите прибирали цели дисаги, пълни със злато. Легендите разказват, че дружината не била алчна – голяма част от богатството скривали в тайни пещери, а със себе си взимали само толкова колкото да преживеят. Разказва се, че с част от събраното злато войводата помагал на бедните българи като строил къщи и манастири. Смята се че Вълчан войвода умира в Тулча или Браила някъде около 1860 година.

В днешни дни този българин остава известен със скритото съкровище, натрупано от него и четата му по време на дългите години хайдутство. Множество пещери и местности са били разкопавани от иманярите през последните два века в търсене на съкровищата, но все още тяхната съдба е неизвестна. Според търсещите злато, ценностите на дружината на Вълчан войвода са много и са пръснати из пещери из цялата страна, а не само в Странджа. Най-голямото от тях, от траките, също било в една от пещерите – за него се разказва че има и карта. През всичките тези години са се продавали много стари карти с мисълта, че си истински и се копаело на всякакви места, а много иманяри твърдят, че са намирали и златни монети.

Преди 40 години пък тръгнал слух, че някой е открил най-голямото му съкровище при устието на река Ропотамо. Говори се, че това били представители на тогавашните управници, които били заведени до мястото от местен жител.

Има и други предания за скрито съкровище в морска пещера, до галериите на която, се достига само след преминаването на тесни  наводнени тунели, което е трудна задача дори и за опитен водолаз.

До ден днешен опитите на иманярите не стихват, почивка в търсенето на съкровища си дават само през зимата, когато се копае трудно и земята е скована от лед. Освен в Аркутино, Вълчаново кале и край устието на Ропотамо в Бургаско, иманярите са започнали да търсят съкровището на Вълчан войвода и в Руенския Балкан. Смята се, че там преди две години иманяри изровили от пещера златна статуя на владетел с глава на лъв, качен върху колесник.

След толкова много разкази за съкровището на Вълчан войвода няма как да не стане дума и за чудновати легенди, една от които разказва, че имането се пази от магия. Това се предполага заради факта, че въпреки многото опити, съкровищата до ден днешен все още не са открити. Една от историите разказва, че българинът нарекъл златото за определени цели и всеки, който го открие, но го използва за друго, а не по предназначение, ще бъде сполетян от проклятие. Разбира се, някои хора са убедени, че легендата не е истина, а невъзможността да се открие златото си има съвсем логично обяснение и то е, че всъщност имането вече е открито. Предполага се, че това се е случило през 70-те и 80-те години на миналия век, когато управляващите постоянно са организирали експедиции за откриването на различни съкровища и това на Вълчан е едно от тях. Стари служители на ДС разказвали, че съкровище наистина е съществувало, но то е било изтъргувано с цел покриване на национални дългове.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам