ФАНТАЗИИ, КОИТО СЕ ПРЕВЪРНАХA В РЕЛНОСТ

Жул Верн е писателят иноватор, който използва най – новите за времето си технологии, за да предскаже чрез полета на въображението си едни от най-големите изобретения на бъдещето.
Книгите му са преведени на 148 езика. Той е един от най – четените романисти и един от създателите на жанра научна фантастика. Сюжетите му са изградени върху старателно проучени научни теории и факти и въображение, голямо въображение: пътуването в космоса, под водата.
За 40 години фантастът Жул Верн публикува по 1-2 книги в година. Той пише за екзотични и много красиви места без да е пътувал много, има само един полет с балон за около 24 минути.
Представяме ви 5 от фантазиите му, които се превръщат в реалност:


1. Изкуственият спътник
Професор Шулце създава съвсем случайно първия изкуствен спътник в „Петстотинте милиона на Бегюм“, публикувана през 1879 г. Спутник е първият изкуствен сателит, той е изстрелян в орбита от СССР на 4 октомври 1957 г. от космодрума в Байконур. Тежи 83 кг и е с размери 58 см в диаметър.


2. Човекът в космоса
В книгата „От Земята до Луната“, издадена през 1865 г., Жул Верн описва пътуването на човека в космоса. 12 април 1961 г. фантазията му се осъществява, като руският космонавт Юрий Гагарин, едва 27-годишен, се превръща в първият пътешественик в космоса. С капсулата Восток, тежаща 4725 кг Гагарин осъществява първата обиколка на земята за 1,48 часа.


3. Атомната подводница
В „20 000 левги под водата“, отпечатана през 1869 г., в описанието на подводницата „Наутилус“ присъстват елементи от първата американска атомна подводница. Тя е наименувана със същото име като кораба на Жул Верн, като е пусната на вода за пръв път на 17 януари 1955 г.

4. Алуминия и неговата употреба
Капсулата в „Около Луната“ (1870), е създадена от алуминий. Използването му започва едва през 1920 г., когато производството му става по-евтино. И когато прекалено лекото му тегло се компенсира със сплави. Аерокосмическата индустрия използва алуминия (и неговите сплави) заради устойчивостта им на корозия, лекотата и ниската им плътност.

5. Полет до Луната
В необятното въображение на Жул Верн човек влиза с машина в орбитата на Луната и се върти като орбитална станция. На 24 декември 1968 г. мисията Аполо и американските астронавти – командир Франк Борман и пилотите Джеймс Ловел и Уилям Андерс, извършват първия полет около Луната. Те са именно и първите хора, видели обратната страна на Земята.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам