Чудото на съвпаденията – 1 част

„Случайността е непозната закономерност.“ В живота ни доста често се случват странни, необясними събития, на които науката не може да даде отговор и затова ги назовава случайни съвпадения.

Предполагам на всеки се е случвало да се сети за стар приятел и след минутка той ви се обажда или го срещате. Както и да си блъскате главата откъде да намерите пари и неочаквано някой ви връща забравен дълг, изневиделица ви идва превод…

Това се случва на обикновено, битово ниво. Но има и много други потресаващи, изумителни съвпадения, които ни карат да се замислим над необяснимото и да повярваме в чудеса. Защото те действително се случват, независимо от природните и научните закони?

Представяме ви няколко истории с невероятни съвпадения:

1. Куршумът на съдбата – 1883 г. като стотици други мъже Хенри Зигланд напуснал любимата си и, уви, тя не могла да понесе раздялата и се самоубила. Братът и решил да отмъсти за нея и прострелял Зигланд, след което също се самоубил. Неверникът обаче взел, че оцелял – куршумът само го одраскал и се забил в отсрещното дърво. Тривиалността свършва до тук и идва абсурда. Зигланд предполагам си е мислел, че е надхитрил съдбата, след няколко години решил да отсече същото това дърво. За да му е по – лесно решил да използва нетипичен начин на сечене – с динамит. В следствие на взривната вълна куршумът отхвръкнал и уцелил смъртоносно Хенри Зигланд. Каква ирония на съдбата, нали?

2. Летящо бебе – 1930 г. американецът Джоузеф Фиглок разхождайки се в Детройт, върху му от небето се стоварило бебе. Пеленачето се изтърсило от отворения прозорец на близката сграда от голяма височина. За късмет и Джоузеф и бебето се отървали без сериозни наранявания. По всяка вероятност Фиглок е бил изключително горд, че само с присъствието си успял да спаси детето. Една година по-късно, същото това бебе отново пада в ръцете му, изтърсвайки се повторно от прозореца. Съвпадението е уникално, не мислите ли?! Но не по – малко интересно в случая е и безотговорността на една майка.

3. Марк Твен и Халеевата комета – Големият фантаст Марк Твен, действително е роден под щастлива звезда или под знака на Халеевата комета. Той се ражда на 30 ноември 1835 г. при едно от цикличните посещения на Халеевата комета във вътрешността на Слънчевата система. Създателят на Том Сойер казвал често, че се е появил и ще си отиде заедно с кометата. Това предсказание се сбъдва и Марк Твен умира на 21 април 1910 г. – един ден след като кометата се завръща. Съвпадение или не – идеята в съзнанието му да бъде пътник в Космоса съдържа много романтика, подходяща за творец като него.

4. Късметлията карък – Франo Сeлaк и той се родил под щастлива звезда, въпреки че през голяма част от живота си едва ли е смятал така. Неговата история наистина е уникална. Сeлaк е хърватски учител по музика, който като магнит привличал катастрофите. Първата сага от живота му била през януари 1962 г. Влакът, с който Селак пътувал за Дубровник, дерайлирал. 17 от пътниците починали, но учителят по музика се измъкнал само със счупена ръка и уплаха Това е само началото на епичното му надбягване със смъртта. Само година по-късно, докато летял със самолет, една от вратите ненадейно се откъснала и Сeлaк бил засмукан от декомпресията извън самолета! В този инцидент загинали 19 пасажери, но не и хърватинът, който се спасил, падайки върху купчина сено! Следват автобусна катастрофа, две подпалвания на колата на Сепак, докато е в нея, през 1995 г. се врязва в мантинелата, за да избегне камион, движещ се срещу него. Буквално кацнал на едно дърво, а автомобилът му се взривил на метри надолу в падината. След този случай екстремните му преживелици престанали. Почти. За да го компенсира, може би, съдбата решила и Франo Сeпак печели през 2003 г. 1 милион долара от хърватската лотария. Думите са излишни…

5.Електрическият Рой Съливан – Каква според вас е статистическата вероятност да ви удари мълния? Според учените това е 1 на 80 000. Не е точно 1 на милион, но все пак е изключително малка, а и казват, че мълния не падала два пъти на едно и също място. Да, ама не. Рой Съливан, горски рейнджър го е преживял. Между 1942–1977 г. гръмотержеците го поразяват седем пъти, да, не два, три…., а цели седем пъти. Те подпалват косата и веждите му, изкълчват глезена му и го обгарят на редица места по тялото. За капак на всичко това мълния удря и жена му. Заради тази си необикновена „дарба” да привлича електричеството от небето, Съливан влиза в книгата на рекордите „Гинес”.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам