Баронът на кокаина – Пабло Ескобар

70-те години…
Студената война е в разгара си…
А преди няколко месеца на Луната за първи път се забелязват следи от човешки крак.

В Латинска Америка се появява един човек, който променя целия континент Америка, той движи цялото наркоразпределение до 90-те години и продава цели самолети с кокаин. Заедно с оръжията и наркотиците, предизвиква смъртта на хиляди по света. Той е в топ десет на най-богатите хора в света. Името му е Пабло Емилио Ескобар Гавирия.

Той е роден през 1949 година в Рионегро, Колумбия. Баща му бил фермер, а майка му – учителка. Още като много малък обещава на майка си, че те ще станат много богати. Престъпната си кариера започва още като дете – контрабандни цигари, фалшиви тото билети, продаване на откраднати автомобили. През 70-те години кокаинът започва масово да се разпространява, Ескобар анализира ситуацията и не изпуска възможността. Репутацията му нараства още повече, след като известен наркопласьор е убит от хората му. Започва да се води процес, организират се подкупи, убийства и се използват различни други методи, чрез които Пабло иска да купи свободата си. Така продължава и животът му напред, като той продължава да урежда сметките си с властта по този начин.

Наркотиците на Ескобар се превръщат в основно потребление на хората в САЩ. В най-добрите си години картелът в Меделин продавал над 15 тона кокаин на ден, чиято стойност била повече от половин милион долара. Така Ескобар станал един от най-богатите мъже на Земята. Само по 2500 долара на месец се давали за ластици, с които да се връзват парите. Те били толкова много, че не успявал да ги депозира в банките и затова започнал да реди пачките в тухли. Част от тези пари обаче били повредени от водата или изядени от плъховете.

Ироничното е, че Пабло Ескобар никога не е употребявал кокаин. Близо до колумбийското градче Пуерто Триунфо, босът купил 20 квадратни километра земя, на която построил частен зоопарк. Твърди се, че там Ел Патрон правел своите прословути партита, на които присъствали единствено богати и влиятелни хора.

Ескобар бил отговорен за бомбардирането на полет „Авианка” 203. Той искал да убие кандидатът за президент (за изборите през 1990г.) Цезар Гавириа. 110 души загинали при атаката. Целта на Ел Патрон – Гавириа – не бил на борда. Въпросният мъж по-късно бил избран за президент на Колумбия.

След изборите през 90-та, Гавириа и правителството му започнали да действат срещу Ескобар и картела му. Те го убеждавали да се предаде, а в замяна на това му обещавали „добро отношение” в затвора. Ел Патрон бил „настанен” в луксозен частен затвор, известен като Ла Катедрал. Решетките обаче не го спрели да управлява бизнеса си. Затова властите решили да го преместят на друго място. Щом разбрал за намеренията им, Ескобар избягал

Само парите не са достатъчни. За да има повече сила, му трябвала и подкрепата на хората. Заради това и благодарение на финансовите си възможности, той построява училища и спортни зали, поема също разходите на децата, за да учат. Жителите на града го припознават като Робин Худ.

Ескобар е бил безкористен, въпреки ужасния бизнес, който ръководи, той дарява пари на църкви и болници, финансира програми за хранителни помощи, строи паркови и футболни стадиони. Със сигурност той не е бил светец, но много хора са му благодарни. На погребението му през 1993 година, присъстват над 25 000 души, голяма част от които, лично са получавали безкористна финансова помощ от него.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам