Бебе по поръчка – защо не?

Така популярното сурогатно майчинство представлява вид уговорка, в която жена дава съгласието си да износи дете или деца на друго лице или лица, които в крайна сметка да останат родители на детето. Често подобен тип уговорки са подкрепени и с договори.

Съществуват два вида сурогатство – в първия майката предоставя своя яйцеклетка, която след оплождане остава в утробата и, а във втория – сперматозоидът и яйцеклетката са чужди за организма и майката предлага само утробата си за износване.

В повечето случаи за подобна „услуга“ се заплаща скъпо – между 30 000 и 60 000 евро.
В световен мащаб сурогатството е предмет на много дискусии.
В страни като Испания, Канада и Великобритания законът е либерален и подобно износване е позволено. В Индия обаче това се превръща в бизнес за милиони.
В Германия например това майчинство е забранено, но много хора, които имат финансова възможност се възползват от услугата в друга държава.

Меката на сурогатното майчинство е Украйна. Там съществуват около 50 клиники за инвитро процедури и много от децата се износват от сурогатни майки. За съжаление не са изрично регламентирани правата на двете страни в подобен тип уговорка, не съществува и защита от нарушаване на договора. За материалното обезщетение също липсва гаранция. Стотици хора от цял свят обаче, въпреки това, се възползват от възможностите в Украйна и сбъдват мечтата си за свое дете.

В България законодателството не позволява да се прилага сурогатното майчинство. Нещата стоят по следния начин – сурогатната майка, която по закон е майка на детето, дава съгласието си да „продаде“ детето на други лица у нас или в чужбина преди самото раждане. Това действие се счита за престъпление и се наказва с глоба от 5000 до 15000 лева или с лишаване от свобода между 1 и 6 години.

В страната ни различни организации и частни лица се борят непрекъснато за узаконяване на процедурата, но се среща огромен отпор от страна на вероизповеданията. Проблемът продължава да се задълбочава, а беседите по въпроса не спират.

Да бъдеш майка е най-естественото право на всяка една жена по света. Защо да няма и различни начини за това?

Престъпник ли си, ако желаеш да разказваш детски приказки?

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам