14 юни – Световен ден на кръводаряването

В повече от 190 държави 14 юни се провъзгласява за ден на безвъзмездния кръводарител. България стартира участието си в инициативата преди 15 години под надслов „Кръвта е дар за живот. Благодарим ви!“

Карл Ландщайнер е откривател на ABO-системата (през 1901 година) и Световният ден за кръводаряване неслучайно съвпада с неговата рождена дата. Интересно е да се спомене, че австро-американският патолог и серолог получава за откритието си Нобелова награда за физиология или медицина през 1930 година.

В България най-често срещаната кръвна група е А – 44%, следвана от нулева с 37%. В световен мащаб най-разпространена е нулевата група, а най-рядко срещаната – AB.
При перуанските индианци се среща единствено нулева кръвна група, а при северноамериканските индианци не се забелязва наличие на група B.

Въпреки че България е на едно от последните места по кръводаряване в Европа, ежедневно стотици хора, различни по възраст, социално-икономически статус и професии, даряват кръв. Само една четвърт от даряващите кръв го правят безвъзмездно, защото даряването на кръв се превърна в бизнес.

Стотици хиляди левове се въртят в търговията с човешка кръв. Въпреки че актът се счита за доброволен, парите изкушават човека във всеки край на България. Една банка кръв на черния пазар се продава за от 100 до 350 лева. Подобен вид търговия е незаконна и глобата се равнява на 5000 лева.

В страната ни ежедневно от кръв се нуждаят повече от 500 души. За да има достатъчно налични кръв и кръвни продукти, е нужно около 400 000 души да даряват кръв веднъж или два пъти годишно. Резултатите обаче сочат, че цифрата е около 30 000, което се оказва крайно недостатъчно.

Хиляди, а дори и милиони хора по света дължат живота си на други, които дори не са срещали!

Припознайте каузата за своя и спасете човешки живот!

Не забравяйте – Кръвта е дар за живот. Те ще ви благодарят.

 

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам