12 изследвания за любовта, които трябва да прочетеш

изследвания за любовта
Снимка: pixabay.com

1. Любовта е калорична.
Ако си влюбена, внимавай с порциите, защото според учените любовта ни кара да напълняваме. Изследване на английския сайт Diet Chef показва, че над 60% от хората надебеляват, когато започнат нова връзка, а 72% споделят, че техният партньор също качва няколко килограма заедно с тях. Нещо повече, любовта явно предизвиква апетита ни, защото 30% от двойките казват, че когато са заедно, ядат по-често. А 52% от жените признават, че започват да ядат колкото половинките си. Уау! Интересното е, че голяма част от участниците в изследването смятат, че похапването заедно ги сближава още повече.

Хей, лакомници, защо просто не си намерите общо хоби?

2. Мъжете по-често се влюбват от пръв поглед.
Мъжете може да забравят годишнини и да ни купуват подарък за Свети Валентин от бензиностанцията, но всъщност са по-романтични от нас. Онлайн проучване на група учени от Вашингтонския университет и университета „Джордж Мейсън“ във Вирджиния, проведено с 10 000 участници от целия свят, показва, че 48% от мъжете са се влюбвали от пръв поглед, а от жените – само 28%.

Изследване на холандски учени също доказва това. Според него силният пол решава много по-бързо (само за няколко секунди) с кого да създаде сериозна връзка и потомство, докато жените се нуждаят от повече време. Кой да предположи, че мъжете всъщност са толкова влюбчиви.

3. Разбитото сърце наистина боли.
Най-после откриха защо боли толкова, когато ни зарежете. Учените от Калифорнийския университет в Лос Анджелис са установили, че душевната болка от раздяла с любимия е не по-малко реална от физическата от нараняване. Авторите на изследването са използвали ядреномагнитен резонанс, за да наблюдават мозъчната активност на група участници, отхвърлени от любимите си. Данните показват, че несподелената любов активира една от зоните в мозъка, която реагира, когато изпитваш физическа болка. Колкото по-игнорирани се чувствали хората, толкова повече дейност се осъществявала в тази част от мозъка им.

Изследователи от университета „Джонс Хопкинс“ пък открили, че раздялата с гаджето може да предизвика физическа болка в областта на сърцето и затруднено дишане. Състояние, което те наричат „синдромът на разбитото сърце“ и което по думите им засяга предимно жени (защо ли не се учудваме).

Браво на учените! Сега чакаме да изобретят хапче против разбито сърце.

4. Влюбваш се в някого, който прилича на теб.
Убедени сме, че познаваш поне една двойка, в която партньорите толкова много си приличат, сякаш са брат и сестра. Оказва се, че това не е случайно. Според изследване на Тони Литъл, научен сътрудник по психология в Университета в Стърлинг, Шотландия, ние сме склонни да се влюбваме в някого, който визуално прилича на нас. Причината – чувстваме го по-близък и му имаме повече доверие.

Експериментални изследвания на негови колеги – Дейвид Перет от Университета „Сейнт Андрюс“ в Шотландия и Р. Крис Фралей от Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн – също доказват това твърдение. С помощта на обработени с Фотошоп снимки те установили, че когато става въпрос за любов, хората предпочитат до себе си някого с черти на лицето, близки до техните.

Леле! Изглежда, във всеки от нас дреме по един Нарцис.

5. Червеният цвят привлича мъжете.
Ако нито една стена в спалнята ти не е червена, значи е време да ги пребоядисаш. Защо точно червено ли? Проучване на немски учени, публикувано в Journal Of Experimental Social Psychology, показва, че червеният цвят увеличава сексуалното привличане на мъжа към теб. По време на изследването на група мъже от различна възраст били показвани снимки на жени на червен и на бял фон. Данните разкрили, че мъжете намирали за по-секси по-младите жени, зад които фонът бил в червен цвят.

Така… Някой да знае къде има бояджийница наблизо?

6. Гушкането удължава живота на връзката ти.
Учените разкриха как с твоето момче да бъдете щастливи заедно дълги години. Според скорошно британско изследване, ако с гаджето ти често се гушкате и докосвате, връзката ви ще има добро бъдеще.

Прегръдките и милувките доставят не само удоволствие, но и чувство на комфорт, сигурност и сплотеност, които са точно толкова важни, колкото и сексът – обяснява д-р Паула Хол, експерт по връзките за популярната агенция за онлайн запознанства Parship. Предимството на този вид интимност е, че двойките използват това време, за да си говорят и да споделят.

Според резултатите от изследването голям принос за това има окситоцинът – хормонът на гушкането. Той се произвежда чрез допир и освен че ни кара да се чувстваме добре, ни стимулира да се докосваме по-често. Това означава, че колкото по-често с твоето момче се гушкате, толкова повече имате нужда да го правите и толкова по-близки ставате.

7. Да си влюбена, има цена.
За съжаление, както повечето хубави неща в живота, това, да си влюбена до уши, също си има цена. Според антрополози от Оксфордския университет, когато хората започват нова връзка, често губят двама от най-близките си приятели. Или поне това показва тяхното проучване, в което са участвали над 500 мъже и жени на възраст между 18 и 60 години. Резултатите сочат, че въпреки ние да сме по-социалните, когато открием любовта, губим еднакъв брой приятели с адамовците.

Когато сме влюбени, фокусираме цялото си внимание върху партньора си, приятелите ни остават на заден план и спираме да поддържаме връзка с някои от тях – обяснява проф. Дънбар, ръководител на изследването. Но това не означава, че сме изгубили завинаги тези приятели, а просто отношенията ни са станали по-хладни.

Да, сега е моментът да се обадиш на най-добрата си приятелка.

8. По целувката ще го познаеш.
Ако все още търсиш своята половинка, то тогава трябва да знаеш, че ще го познаеш не по очите или усмивката, а по целувката. Според изследвания на група американски учени голяма част от кортекса (мозъчната кора) събира усещания от устните, бузите, гърлото и носа.

По време на целувката има механизми в мозъка, които оценяват здравето, плодовитостта и генетичната съвместимост между теб и партньора ти – казва Гордън Галъп, професор по еволюционна психология в Щатския университет на Ню Йорк в Олбъни. Затова целувката с новия ти любим може да бъде решаваща за вашата връзка.

Хм, щом е толкова важна, това означава ли, че на първа среща вече не е нужно да чакаме до края на вечерта, за да се целунем?

9. Двойките, които пътуват заедно, правят по-добър секс.
Момичета, американските учени откриха, още една добра причина ти и милото ти да обикаляте заедно по света и у нас. Ново проучване на U.S. Travel Association и Edge Research сочи, че двойките, които пътуват заедно, имат по-добра връзка и сексуален живот от онези, които не го правят. Звучи чудесно, нали? 77% от участниците, които пътуват заедно с половинката си, казват, че сексът е супер, а 28% от тези, които не са го правили, споделят, че техният сексуален живот се е подобрил, след като са започнали да пътуват в комплект.

Сара Роджърс, която е ръководител на изследването, обобщава, че двойките, които са пътували сами (не с приятели или други двойки), след това са се сближили повече и комуникацията им се е подобрила. Така че не губи време, а вземи два самолетни билета за Париж за другия месец. После ще ни благодариш.

10. Любовта е сляпа.
Науката доказа, че крилатата фраза „Любовта е сляпа“ не е само крилата фраза. Изследване на Лондонския университетски колеж показва, че любовните чувства потискат дейността в онези зони в мозъка, които контролират способността ти да оценяваш обективно другите и да мислиш рационално. За да проведат изследването, невробиолозите използвали снимки от ядреномагнитен резонанс и открили, че фронталният кортекс (играещ важна роля в оцеляването) се деактивира, когато видим снимка на любим човек.

Следователно, когато се влюбиш в някого, необходимостта да преценяваш характера му (както обикновено правиш при запознанство с нов човек) рязко спада. Това означава, че освен че ослепяваш, оглупяваш и от любов. Затова си отваряй добре очите преди среща с Купидон. И не подценявай съветите на приятелките си, защото любовта е сляпа, но те не са.

11. Опасните ситуации ти помагат да се влюбиш.
Американско изследване показва, че ако мъж и жена се запознаят в опасна ситуация (или точно обратното – на спокойно и романтично място), например в горяща сграда или заседнал асансьор, вероятността да се влюбят е много по-голяма, отколкото ако се срещнат в по-традиционна обстановка като в офиса например. Причината? Новите неща карат хората да се вълнуват, а това повишава нивото на допамин (хормонът на щастието) в мозъка им.

12. Любовта е наркотик.
Знаем защо, когато си влюбена, искаш непрекъснато да си с милото. Изследване на учени от Университета Конкордия в Канада показва, че зоната в мозъка, която „отговаря“ за любовните чувства и тази, която е свързана с пристрастяването към наркотици, е една и съща. Това кара професор Джим Фаус да заключи, че „любовта е навик, който води до пристрастяване както дрогата„. До този извод е стигнала и д-р Хелън Фишър от Университета Роджърс в Ню Джърси.

С помощта на снимки от ЯМР и други тестове тя определила, че когато сме влюбени, в мозъка ни настъпват химическите промени, които се наблюдават при наркозависимите. Истината е, че не одобряваме нищо, което води до пристрастяваме – да, и кафето. Но нямаме нищо против любовта.

И 4 безсмислени научни изследвания

Ако си мислиш, че проучванията по-горе са глуповати, трябва да прочетеш тези.

1. Мъжете се възбуждат от жени по монокини.
Данни от изследване на проф. Сюзън Фиски от Университета Пристън, Ню Джърси, показват, че когато си на плажа, мъжете обръщат повече внимание на жените без горнища и ги приемат за сексуални обекти.

2. Проблемът е в характера, а не в пола.
Еврика! Проучване на психолозите Боби Каротърс и Хари Райс от Университета Рочестър, Ню Йорк, сочи, че най-съществените различия между жените и мъжете произтичат не от особеностите на пола, а от характера им.

3. Привличат ни хора със секси външен вид.
Изследване на канадски учени, публикувано в списание January, доказва, че мъжете и жените предпочитат партньорът им да изглежда добре и подсъзнателно са привлечени от някого със секси външност. Ихаааа! На това му се казва неочаквано разкритие.

4. Алкохолът ни прави непредпазливи в леглото.
Изследователи от Центъра за пристрастявания и ментално здраве в Торонто, Канада, наскоро са открили, че ако прекалиш с алкохола, рискът след това да правиш секс с непознат без презерватив е много по-голям… Какво изследване, каква гореща новина само!

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам