Защо пиратите носели превръзка за око

Управленците на откритите морета и ловците на съкровища преди много години били пиратите. Те били жестоки разбойници, от които всички се страхували. В случай на нападение от тяхна страна, начин за оцеляване просто не съществувал.

Най-вероятно, всеки който се сети за пират, веднага си представя опасен моряк с превръзка на едното око. Асоциацията, която правим, е че разбойниците участвали в битки, които завършвали кърваво и много често с наранявания и загуба на очите. Трудна професия ще трябва да е била тази, при която рискът от осакатяване е толкова голям. А, може би, превръзката на окото има съвсем друга роля, за която да не подозираме?

Други истории разказват за това, че повечето пирати носели черна превръзка на окото просто като аксесоар.

Най-вероятно мотивите им не са били такива, но със сигурност не е било за да прикриват отсъстващото си око. С нараняване от този тип, едва ли са можели да продължават пиратската си кариера – дълбокото нараняване на окото с предмет, е силно опасно за живота.

Най-убедителното обяснение на тази мода да се носят черни превръзки на окото, е дадено от офталмолозите. Джим Шиди от Орегонския университет в САЩ, предполага, че пиратите си слагали черни превръзки на очите, за да избягат от проблемите с привикването към смяната на осветлението. На тях действително им се налагало често да минават от добре осветената палуба към тъмната каюта, а времето за адаптация към тъмнината отнемало време – около 25 минути. Като се има предвид нелекият живот на пиратите, пълен със сражения и опасни ситуации, то всяка минута била от значение.

От друга страна превръзката е лишавала човека от доста по-важно свойство на зрението – бинокулярността. А без обемно възприемане на околната среда, трябва да е било доста сложно да се живее пиратски живот. Така че – въпросът с черната пиратска превръзка остава открит.


"371 Идеи за бизнес"": Електронен наръчник с бизнес идеи, които работят дори и по време на пандемия.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам