Някои непознати алергии

Почти всеки четвърти човек страда от някакъв вид алергия, понякога и без да го знае. Замърсената околна среда, климатичните промени, химическите продукти, използвани в хранителната и козметичната промишленост, са сред най-важните фактори за нарастващия брой на случаите на алергия.

Алергените са многобройни и за щастие – все по-добре познати. Околната среда обаче се променя постоянно и това води до появата на нови причинители на алергични реакции.

Нови хранителни алергии
Към добре познатите алергии към фъстъци и краве мляко, морски дарове, добавяме и други, причинени от киви, овче мляко, леща, грах, алфа-галактоза и дори от ябълки. Според специалистите интересът към овчето и козето мляко нараства и заедно с него се увеличават случаите на алергии към тях, като вече почти се изравняват по брой с тези, причинени от морски дарове.

Не само пчелите и осите
Най-честите алергии, свързани с насекомите, са тези, които се дължат на ужилване от оси и пчели. Много други дребни животинки обаче причиняват локални и общи алергични реакции, отоци, обриви, зачервявания, дихателни смущения и сърдечносъдови симптоми. Такива насекоми са комарите, включително тигровите, малките черни мухи, близо до водните площи, бълхите, въшките и паяците, както и инсектите, които живеят в дървените мебели. Алергенните молекули в тях са добре познати. Сред тях е и апиразата, която се съдържа в слюнката на дървениците.

Една целувка може да означава алергичен шок
Някои, който е консумирал опасен алерген като ядки или е приел някакво лекарство, може просто с една целувка да предизвика силен алергичен шок у партньор, страдащ от алергия. До астматична криза, оток на устните или обрив може да се стигне и при сексуален контакт чрез семенната течност. При такъв риск се препоръчва използването на презерватив.

Опасни протеини в слюнката на кърлежите
Кърлежите са известни с това, че когато хапят, могат да предизвикат лаймска болест. Всъщност в слюнката им се съдържат протеини, които могат да причинят и много други неприятности, включително и алергия. Такава заплаха крият меките кърлежи, нападащи обикновено гълъбите. Те имат активен нощен живот и се размножават на температура 20 – 25 градуса. Лесно могат да попаднат в спалното бельо и да хапят през нощта.

Какво се прави при алергичен шок?

Внезапно подуване на лицето, затруднено дишане, побеляла кожа на лицето и дори загуба на съзнание- това са симптомите на опасния алергичен шок. Смята се, че един на всеки 300 човека може веднъж в живота си да бъде изправен пред това изпитание. Инжектирането на адреналин е спешното решение, в случай че кризата е силна и внезапна. Инжекцията се прави мускулно, а ампулата винаги трябва да е под ръка, когато има алергични хора. Възможно е и да се капят капки под езика, така въздействието е по-слабо отколкото при инжектиране, но е животоспасяващо. Ако не настъпи подобрение, инжекцията се повтаря след 10 минути.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам