Защо не е добре да кръстосваме краката си

Дами, как обичате да стоите, когато сте в офиса? А какво ще кажете за стойката си на масата за вечеря? А в автобуса? На много жени им е най-удобно да седят с кръстосани крака. Понякога важи и за мъжете. Със сигурност кракът ви изтръпва от време на време, но стойката си остава предпочитана.

Отдавна се твърди, че кръстосването на краката вреди. Съществува теория, че тази стойка причинява разширени вени, усложнения при раждане за бременни жени и високо кръвно налягане.

По време на бременността тялото преминава през различни промени. Докато матката се разтяга, центърът на тежестта се измества напред. Стойката и походката на жената са различни от обикновено. Докато седите с кръстосани крака няма да навредите на бебето, тази позиция единствено може да допринесе за подуване на глезена или крампи. Ако откриете подуване на глезените или краката ви, се опитайте да седнете с двата крака на пода или повдигнати на столче.

Високо кръвно налягане -когато се мери кръвното налягане е добре двата крака да са на земята, защото кръстосването на единия крак над другия може да доведе до временен скок на кръвното налягане. Изследване установява значително повишаване на кръвното налягане, когато участниците кръстосват краката си на нивото на коляното.

Ако имате високо кръвно налягане, опитайте се да избягвате дълги периоди от време с кръстосани крака, за да не си навредите.

Разширени вени – от дълго време се говори, че кръстосването на краката може да причини разширени вени. Това е мит. Разширените вени са тези изпъкнали, усукващи се, наподобяващи връв вени, които изскачат от краката ви. Макар че често са сини, те могат да бъдат и червени или с телесен цвят. Обикновено се намират на бедрата, задната страна на прасците и отвътре на крака. Всеки може да получи разширени вени, но те са по-често срещани при възрастни и бременни жени. Разширени вени се образуват поради проблем с клапите във вените, които работят много силно, за да изпомпват кръв към сърцето. Докато кръвта се движи нагоре, еднопосочните клапани се отварят и затварят, предотвратявайки изтичането на кръвта обратно. Когато тези клапи са отслабени или повредени обаче, силата на гравитацията изтегля кръвта надолу.

Въпреки че повечето от разпространените митове за седене с кръстосани крака не са напълно верни, има един възможен страничен ефект, който често се игнорира – лошата стойка. Седенето за дълги периоди от време с крак над коляното може да доведе до накланяне или осукване на таза. Това може да причини болка в долната част на гърба.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам