Загадъчната Мона Лиза – коя е тази жена?

Когато говорим за известни произведения на изкуството, със сигурност можем да кажем, че едно от челните места се заема от картината „Мона Лиза“. Известна и като Джокондата, тя е портрет на жена, създаден от известния италиански художник Леонардо да Винчи. Според експерти по изкуството, „Мона Лиза“ е най-познатото, най-посещаваното и най-известното произведение на изкуството в целия свят.

Мона Лиза
Снимка: Internet

Тайната, която се крие в него, остава все още неразгадана. Коя е Мона Лиза и защо погледът и е толкова загадъчен?

Вижте някои от теориите:

Жената на портрета няма нито мигли, нито вежди, облеклото ? е съвсем обикновено – в тъмни цветове, сякаш носи траур. Но защо тогава се усмихва?

Изкуствоведите открай време спорят и за историята на картината. Най-популярна е теорията на Джорджо Вазари, биограф на Леонардо. Според нея художникът е портретирал Лиза ди Нолдо Герардини, съпруга на флорентинския търговец на коприна Франческо дел Джокондо, който поръчал портрета през 1503 година. Но Леонардо тъй и не го продал на търговеца – нещо много особено за онези времена, когато художниците са рисували главно по поръчка.

Има и друга теория: хронистът Антонио де Беатис цитира твърдение на самия Леонардо, че е нарисувал картината по поръчка на друг свой меценат – Джулиано де Медичи. Беатис твърди, че на 10 октомври 1517 би в ателието на Леонардо във френския град Амбоаз, където на посещение дошъл и приятел на Медичи – благородният кардинал Луиджи д‘Арагона. Според Беатис, Леонардо показал на кардинала три картини: портрети на Йоан Кръстител и на Света Ана, както и изображението на „една флорентинска дама, рисувана по поръчка на Джулиано де Медичи“.

И двете теории за произхода на „Мона Лиза“ имат както последователи, така и противници сред изкуствоведите, поради което и до ден-днешен никой не може със сигурност да каже коя всъщност е била тази жена.

Съществуват още многобройни версии за лицето, изобразено на портрета. Включително, че това е мъж, ако не и самият Леонардо. Едно е ясно: Леонардо явно много е държал на тази картина, защото никога не я е продал и през 1516 година я е взел със себе си във Франция. Малко преди смъртта му негов ученик продал „Джокондата“ на френския кралски двор, откъдето тя по-късно била преместена в Лувъра. През 16 век картината е в частната колекция на френските крале. След Френска революция тя за известно време виси в спалнята на Наполеон, а от 1815 година е изложена в Лувъра.

„Мона“ е често срещано в италианския език сливане на „мадона“, което значи „моята дама“, еквивалент на френското „мадам“. Тоест, името на картината означава „Мадам Лиза“. Алтернативното име „Джоконда“ е женски род на Джокондо. На италиански обаче думата означава също „весел, жизнерадостен, жив“. С други думи, „Джоконда“ може да се преведе и като „весела жена“. Заради усмивката това име придобива двойно значение.

За световната слава на „Мона Лиза“ допринасят и многобройните ? перипетии. През 1911 я открадва един ломбардийски занаятчия, който иска да я върне в Италия. Арестуват го едва две години по-късно, когато се опитва да предаде картината на прочутата флорентинска галерия „Уфици“. Завръщането ? в Париж предизвиква небивал наплив от посетители в Лувъра.

През 1956 година са извършени цели две покушения върху картината. Най-напред неизвестен човек залива долната ? част с киселина, която нанася сериозни повреди. После пък боливийски турист замеря „Мона Лиза“ с камък. Оттогава картината се пази зад бронирано стъкло. Така тя остава невредима, когато през 2009 година една посетителка хвърля по нея чаша.

Според реномирани изкуствоведи, картината е била представена публично за пръв път през октомври 1517 – тоест, точно преди 502 години.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам