За успехите в спорта с чудото Станилия Стаменова

Станилия СтаменоваМлада, умна, красива, магнетична и убийствено чаровна, Станилия Стаменова – световен и европейски шампион по Кану-Каяк, е надарена със завидна спортна фигура, дисциплина, сила и откровеност, съчетани с фина душевност.

Любовта ѝ към спорта започва с 11 години стаж в леката атлетика и преминава като на шега към Кану-Каяк, където разбира, че се чувства в „свои води”. А на повърхността изплува целият ѝ спортен потенциал, с който за 6 години стаж в Кану-Каяк и 20-те международни регата, европейски първенства, световни купи и първенства, в които Стаменова взима участие ѝ носят 17 престижни медала, повечето от които златни.

Гребкинята завоюва номинации и обществени признания като: Лице на федерация Кану-Каяк за 2012 г., 2014 г, 2015 г. и 2016 г., Номинация „Жена на годината” 2012 г., 2015 г., Номинаци за „Спортист на годината” 2012 г., Номинация и 10-то място „Спортист на годината” 2012 г., Номинация и 7-мо място „Спортист на годината” 2013 г., Номинация и 2-ро място „Спортист на годината” 2015 г., „Спортист на Пловдив” 2015 г., 2016 г., Номинация и 6-то място „Спортист на Балканите” и много други. Не на последно място ще добавим, че е носителка на „Спортен Икар” 2012 г., 2015 г. и е отличена със специална награда от военно формирование 68-ма бригада “Специални сили” в Пловдив.

Станилия Стаменова – световен и европейски шампион по Кану-Каяк
Станилия Стаменова – световен и европейски шампион по Кану-Каяк

Именити треньори и спортисти я наричат „чудото”, защото за краткото време, в което тя се отдава на кануто, прави завидни постижения, на базата на които  прогнозират, че най-високият връх на „Олимпийски игри 2020” ще бъде покорен от нея. Тъй като тогава женското кану ще направи своя дебют като дисциплина, а Станилия Стаменова е най-добрата сред най-добрите в този спорт, ние ѝ желаем успех!

Какво е спортът за теб и представяш ли си живота без него?

Определено спортът е моят живот в момента, моята професия, хоби и път за развитие. Не бих могла да си представя живот без спорт. Може би без професионален – да, но спорт като движение и емоция – никога.

Какво ти дава Кануто, което не би намерила в друг спорт?

Кануто е моето място, открито и подходящо за мен, като физика и заложби. Може би разликата между кануто и другите спортове е точно реализацията за мен.

Какво ти „взима” спортът?

Много малко неща. Преди мислех, че ми отнема личното, че ме отдалечава от приятелите, но с годините разбрах, че не спортът, времето и пространството са причината, някои хора да не остават в живота ми.

Кои са трудностите пред един състезател, когато флагът, за който се бори е българският?

Незавидното икономическо състояние, слабата социална политика и не на последно място – липсата на закони за спонсорство/меценадство.

Как в България се става шампион, когато държавата не се грижи за своите състезатели, които ѝ носят слава и златни медали?

Смятам, че държавата се грижи до там, до където ѝ стигат силите. Не може да пустеят ниви, хората да се хранят със скъпи, некачествени продукти и да искаме да имаме финанси, здраве и каквото и да било.

Какво би променила, ако можеше, за да помогнеш на спорта в България да се развива пълноценно?

Бих засилила комуникацията между бизнеса и спорта. Необходима е и изключителна прозрачност при усвояването на средства от държавата. Бих засилила медийния интерес към подготовката и успехите на спортисти, които се подготвят и състезават в България. Особено тези, които са непрофесионалисти, които го правят за славата на страната, а не само с комерсиална цел.

Коя е най-важната ти победа до момента и какво те очаква през 2017 година?

Всяка победа ми е много сладка, защото зад всяка стои изключително много дисциплина, труд и усилия. Предстоят през 2017 г. доста състезания от международния календар. Започвам от май месец с две световни купи – Монтемор (Португалия) и Сегед (Унгария), и юли месец Европейско първенство в Пловдив. Изключително съм щастлива, че ще имам възможност пред родна публика да се боря за европейска титла и от тук искам да поканя и вашата аудитория да бъде част от това прекрасно събитие, което предстои. След Европейското, предстои Световно първенство в Чехия през август, с което мисля, че ще приключа сезона.

Какви са целите ти за „Олимпийски игри 2020“?

Живот и здраве, целите са големи, а именно нищо по-малко от олимпийска титла. Затова, разбира се, са нужни много труд, търпение и средства. Големи имена в Кану-Каяк казват, че имам всички необходими качества, за да застана на световния връх, но за това са необходими не само личностни качества, а и добри условия. Надявам се, да се намерят спонсори в скоро време, за да мога да се подготвям и възстановявам подобаващо.

Трудно ли е, когато си шампион в спорта да си шампион и в личния живот? Пречи ли спортът на любовта, когато жената е тази, която носи медалите у дома?

Определено, за да си добър в дадена област, трябва да си много отдаден на това, което правиш. Но мисля, че този, който обича истински, приема предизвикателствата с усмивка и би бил готов на всичко.


Интервюирал: Яница Стоянова

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам