Съвети за по-добра устна хигиена

Миенето на зъбите два пъти дневно не е достатъчно за снежнобяла усмивка, здрави зъби и свеж дъх. Според експертите по дентална медицина са нужни и други неща, за да постигнете най-добрия ефект. Вижте кои са те:

Проверявайте плаката върху зъбите си
Плаката е тънък налеп от бактерии, който се натрупва върху емайла и около венците и може да доведе до сериозни проблеми, ако не се отстранява редовно. Кариесът не единственото последствие, ако плаката се настани под ръба на венците, бактериите могат да преминат в кръвта и да причинят инфекциозни процеси, свързани със сърдечни заболявания, диабет и репродуктивни проблеми дори. Проверката на плака става след измиване на зъбите и намазване с 1% разтвор на фуксин или чрез оцветяващи таблетки за дъвчене. Възможно е да се получи оцветяване на езика и лигавиците, което изчезва след няколко часа.

Мийте правилно зъбите си
Така намалявате риска не само от кариес, но и от инфекции на устната кухина, защото отстранявате хранителните остатъци и плаката по зъбите, междузъбието и венците. Изберете четка с по-малка глава и средна гъвкавост на дръжката, за да достигате до всички труднодостъпни зони. Дръжте четката под ъгъл 45 градуса и правете въртеливи движения две-три минути сутрин и вечер, като не забравяйте да минете от вътрешната страна на зъбите. Почистете и езика като движите четката отзад-напред все едно метете.

Не пренебрегвайте дори и леката болка
Болезненото усещане е сигнал за проблем – начален кариес, бактериална инфекция на венците и много други. Ако не обърнете внимание веднага и не посетите зъболекаря си, може да се стигне до абсцес и други сериозни проблеми.

Намалете сладкишите и ги яжте наведнъж
Продължителната и честа употреба на захарни изделия е по-вредна за зъбите, отколкото да излапате наведнъж цялото изкушение, но да го правите рядко. Обяснението е, че слюнката неутрализира захарния филм по емайла, който остава след шоколад или сладкиши за един час. Така че, по-добре да изядете изкушението наведнъж, отколкото да си хапвате по едно парченце през половин час и да ви се лепи отново захар.

Ограничете допира на киселини до зъбите
Ако започвате деня си с топла напитка с лимонов сок в нея, пийте я през сламка и не си четкайте зъбите поне един час след това. Всяка киселина износва емайла, като открива дентина по него и така се стига до неприятния проблем – чувствителни зъби.

Внимавайте с избелването
Ослепителната усмивка не винаги е признак за здрави зъби. Честото и агресивно избелване води до проблеми, затова винаги се консултирайте със стоматолога си каква техника да използвате у дома. Предлагат се не само избелващи пасти, но и други методи, професионалното избелване в кабинет, разбира се, е препоръчително.

Правете основен преглед поне два пъти годишно
Дори да се грижите стриктно за устната хигиена, ходете на профилактичен преглед и професионално почистване веднъж на шест месеца. Това ще ви гарантира здрави зъби и венци,а при наличието на проблем – навременни мерки без усложнения, които могат да доведат до загуба на зъби.

Възползвайте се от положителното действие на сиренето
Алкалните свойства на този млечен продукт помагат за неутрализирането на киселината в устата. Сиренето съдържа и съставки, които образуват защитен слой върху зъбната повърхност. Хапнете след вечеря парче сирене, това е идеален завършек, полезен и за зъбите.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам