Съществените разлики между приятел и познат

В забързаното ежедневие, изпълнено със стрес, работа, социални мрежи и възход на технологиите, често не ни остава достатъчно време за приятелите ни. Тази тенденция нараства и с напредването на възрастта.

Когато другарите ни, с които сме споделяли общо училище, университет, работа, ваканции, лагери и курсове, се разпръснат по света (буквално и преносно), често не общуваме с тях пълноценно както преди и в един момент изпитваме нужда от създаване на нови приятелства, с които да се обогатим духовно и да разнообразим обкръжението си.

Често обаче във вихъра на всевъзможно и интересни запознанства с различни хора (било то и онлайн), можем да направим прибързани изводи и да поставим някого в графа „приятел” прекалено рано. Ето няколко съществени разлики между приятел и познат, които винаги трябва да си припомняме.

Приятелството в по-зряла възраст рядко се създава спонтанно. Нужно е време, за да опознаете човека срещу вас и да му се доверите.

Доброто познанство пък може да бъде създадено на мига и да се чувствате чудесно в компанията на човека, да имате общи теми и да се смеете откровено на шегите му. Но всичко това не е достатъчно, за да е ваш приятел.

Истинските приятели ще намерят време за вас, дори когато са заети, ако имате нужда от помощ, съвет или просто искате да поплачете на нечие рамо или да споделите вълненията си.

Познатите няма да разместят графика си, дори ако имат такава възможност, само защото вие имате нужда от тяхната подкрепа. Не рядко те могат да ви потърсят, само ако няма с кого друг да се видят/чуят в момента. Да се помотаете заедно в квартала за час не ви прави наистина близки.

Приятелите са откровени с вас, дори с риск да ви засегнат понякога. Те няма да ви спестят горчивата истина, ако виждат, че това би ви навредило. Ще ви кажат всичко в очите, защото ги е грижа за вас.

Познатите много често не са заинтересовани от вашите проблеми и терзания и няма да имат нищо против да преувеличат,  да скрият или да ви кажат някоя красива и невинна лъжа, само за да не им мрънкате излишно или защото са твърде тактични.

Приятелите са лоялни и коректни с вас.

Ако им се обадите в 3 часа и имате огромен проблем, те ще направят всичко, за да дойдат при вас и да ви съдействат и вие бихте направили същото за тях. Също така никога не биха ви предали, унизили или злепоставили, защото не биха искали да страдате.

Познатите са хора, на които не винаги може да разчитате. Могат да ви разсмиват до безкрай, когато сте в компания, да правят страхотни партита, да ви канят на интересни ивенти или да ви изпращат весели и забавни съобщения, да ви честитят оригинално рождения ден (като разбира се, за него им напомнил Фейсбук), но когато наистина имате нужда от опора, внезапно да изчезнат. Някои от тях се определят и като така наречените „приятели за маса”, но всичко се изчерпва, когато забавлението приключи.

Приятелите са способни да рискуват себе си и да ви защитят, ако ситуацията е такава, тъй като държат на вас и не биха искали да ви се случи нищо лошо. С тях всеки разговор и среща са пълноценни и истински, и вие винаги ги усещате близо до себе си, без значение колко километри ви разделят.

Познатите в повечето случаи са безразлични към вас и не ги засяга особено как се чувствате. Ето защо те с лекота може да ви вържат тенекия и после дори да не се извинят или да говорят зад гърба ви, ако така им хрумне. Вие трудно ще разберете техния мотив за неприятни постъпки, тъй като не винаги такъв е налице.

Приятелите доказват всичко, което говорят и с действията си и между двете неща няма разминаване.

Познатите могат да ви засипят с обещания, комплименти, сантиментални клишета и дори да ви накарат временно да повярвате, че бихте могли да им се доверите. Но техните действия могат да са коренно различни от казаното и да демонстрират спрямо вас явен непукизъм.

Подбирайте внимателно своите познати, за да не създадете накрая многобройни, но фалшиви приятелства.

Подобни публикации:

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам