Патриция Кирилова: Сегашните заплахи не са първите срещу мен

Патриция Кирилова
Снимка: luboslovie.bg

Журналистката и ПР Патриция Кирилова има зад гърба си 15-годишна кариера в най-горещия ежедневник – Нощен Труд. Дори и първите й интервюта са заредени със смелост и предизвикват доста дискусии, завършили в полза на обществото. 

Със стъпването на холивудската компания Ню Имидж у нас журналитската прави първите интервюта със световните звезди Жан Клод ван Дам, Уесли Снайпс, Лоренцо Ламас и други.

От 2005 г. тя е гост на най-престижния филмов фестивал в Кан, където прави интервюта с легенди като Морган Фрийман, Тарантино и др. Междувременно Патриция става светски хроникьор в сп. Плейбой.

След закриването на „Нощен Труд” тя за кратко се разделя с журналистиката, за да поеме съдружието в ПР-агенция ВИП Комюникейшън, която ориганизира първите у нас луксозни яхтени, строителни и сватбени изложения. Днес нейната агенция организира най-мащабните в страната ни и на Балканите церемонии за бизнес, туризъм, медицина и луксозно строителство. 
Гордеете се с дългогодишна кариера на журналист. Какво ви подтикна да тръгнете по този път?

Такава ми е била съдбата – пиша от 5-годишна, в семейството ми има двама писатели – баща ми и дядо ми. Съвсем логично е и аз да се справям най-добре с писането. А в медиите попаднах заради моята съученичка от руската гимназия в София – Нина Норд, която работеше във в. Труд и ме покани да работя и аз там. Това беше през лятото на 1995 година и до днес съм посветена на тази доста интересна професия.

Освен журналистиката, Ваша професия е и ПР-а. Двете имат много общо, но в същото време са много различни. Кое ви влече повече? Какво говори темпераментът ви?

И двете професии са свързани с много писане – а това в днешно време е проблем за повечето хора. Поне това виждам в социалните мрежи – изобилие от неграмотни българи, резултат явно от образователната ни система. А най-вече заради родителите, които предполагам също са неграмотни, щом са допуснали и децата им да са на това ниво. Разликата между двете професии е, че журналистиката е призвана да представи на обществото не само положителната част от обществото ни, но и събитията и явленията, които много често подлежат на критики. В ПР-а е обратното – той представя на обществото добрите идеи и практики, които са достойни за уважение и подражание.

Истината е, че и двете професии еднакво ми допадат. Но ПР-а е сферата, където нямам началници и аз сама решавам с кого и как да работя. Докато в медиите това няма как да се случи.

Как се справяте с непрекъснатите заплахи срещу вас, за които всички ние вече знаем? Емоционално, навярно, е изключително изтощително.

Това не са първите заплахи срещу мен – много журналисти са били заплашвани анонимно или явно, заради истините, които показват на обществото. Първите заплахи срещу мен са от 96-та година, когато групировките ВИС и СИК управляваха България и живеехме в абсурден ад. Години по-късно имаше и опит да бъда подложена на насилие от четирима мъже с бухалки, които ме проследиха до дома ми след дежурство във вестника. Тогава подадох и жалби до 6 РПУ, където стана инцидента.

Сегашните заплахи – от петима непознати за мен мъже, направени в социалните мрежи, са подадени в МВР, а в момента се разследват в прокуратурата. Очаквам и резултатите скоро, за да ги обявя в медиите.

Какви са бъдещите ви професионални планове? Знаем, че пишете книги. Предстои ли нещо интересно?

Изцяло съм заета с основните събития, които моята пи ар агенция организира през годината. Те са в сферата на индустрията, туризма, луксозното строителство, медицината и развитието на Черноморието.

В свободното си време не спирам да пиша – последните месеци се вдъхнових от римуваните шеговити афоризми на Радой Ралин, които се надявам скоро да издам. Те показват проблемите в обществото ни с малко думи, но по забавен начин. Част от шеговитите краткостишия са публикувани в моя блог, който е четен от над милион българи в цял свят.
Ето няколко от тях:

– Какво работят наш’те политици, щом всичко дават за парици?

– Народът виртуално се бунтува във фейсбука, а на политиците много им пука! На дудука 😉

За какво си струва човек да живее? Кои са трите най-важни според вас неща?

За децата ни, най-вече! За любовта и за мисията да оставим следи след себе си.

За какво си струва човек да се телепортира в друга реалност?

Пак за децата, любовта и мисията, която ни е довела на този свят. Само това ни мотивира през целия ни съзнателен живот.

Ако ви се даде възможност да направите избор отново и се върнете в годините назад – бихте ли останали да живеете в България?

Разбира се. Аз се занимавам и с древната ни история, работя с изследователския екип РУНИТЕ Говорят. Издадохме книгата „ЗАВЕТЪТ НА КУБРАТ“ – която прави нов прочит на българската история. Представихме фотоизложбата „НЕРАЗКАЗАНАТА ПРИКАЗКА НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ“ – за руните ни, които са преродени в днешните букви. Всичко това го правя, за да покажа на българите, че са част от един народ, който е родоначалник на днешната цивилизация. Най-лесно е да избягаме – а както знаем плъховете първи напускат кораба, когато има проблем. Но ние не сме плъхове, а лъвове – нека покажем, че България има свои деца, които винаги ще останат в нея. За да я съхранят и възродят.

Пожелайте нещо на читателите ни!

На всички, които четат тези редове, пожелавам много здраве и сбъднати мечти. В това е смисъла на нашия живот – да реализираме мечтите си и да се радваме на живота.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам