Сърцето ми бие много бързо. Каква е причината

Макар че тахикардията рядко е опасна, усещането, че сърцето ни препуска, никога не е приятно. Ето какво трябва да знаем преди да започнем да се притесняваме ненужно. 

В състояние на покой сърцето ни бие с 50 до 90 удара в минута. Няма нищо по-нормално от това ритъмът му да се забързва, когато имаме висока температура, когато сме в състояние на силна уплаха или когато се качваме, взимайки по две стъпала наведнъж. Когато обаче сърцебиенето се появява редовно и без видима причина, е по-добре да се консултираме с лекаря си. Само той ще може да ни каже на какво се дължи ускореният ритъм и в краен случай да ни насочи към кардиолог, който да ни предпише лечение. Нека да не изпадаме в паника – най-често случаите на сърцебиене не са тревожни.

Кои хора страдат от тахикардия? 
Ускорено сърцебиене се наблюдава по-често при хора, които са боязливи, под стрес, както и при онези, които консумират големи количества кафе, чай или енергийни напитки. Тахикардия е по-вероятно да се наблюдава и при хора, страдащи от анемия, спазмофилия, хипертироидизъм и, разбира се, проблеми със сърцето.

Различни видове лечение според случая
В зависимост от причината за сърцебиенето и въздействието му върху качеството ни на живот, лечението е различно.Ако става дума за смущения в сърдечния ритъм, само кардиолог може да предпише нужното лечение.

Ако сърцебиенето е вследствие на уплаха или стрес, добре е да заложим на стратегии за намаляване на напрежението. Можем например да започнем да спортуваме нещо, което ни доставя удоволствие, но ако по принцип водим заседнал начин на живот, не е добре да се пресилваме в началото, защото рискуваме сърцето ни пак да започна да препуска. Ако това не е достатъчно, лекарят може да ни предпише и леко успокоително.

Подобни публикации:

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам