Ползите от Витамин B12

Витамин В12, известен още като кобаламин, е основен витамин, от който тялото ни се нуждае, но не може да произвежда. Намира се, естествено, в животински продукти, но при дефицит също така се предлага като перорална добавка или инжекции. Витамин В12 има изключително много роли в тялото.

Помага при образуването на червени кръвни клетки и предотвратяването на анемия. Ниските нива на витамин B12 намаляват образуването на червените телца и пречат на правилното им развитие. Здравите клетки са малки и кръгли, докато в случаите на недостиг на витамин В12 стават по-големи и обикновено овални. Поради тази по-голяма и неправилна форма, червените кръвни клетки не са в състояние да се придвижват от костния мозък в кръвния поток с подходяща скорост, а така се стига до мегалобластична анемия. Когато сте анемични, тялото не успява да транспортира кислород до жизненоважните си органи. Това може да доведе до умора и слабост.

Изследванията показват, че мозъкът и нервната система на плода при бременност изискват достатъчни нива на B12 от майката, за да се развият правилно. Недостигът на витамина в началните етапи на бременността може да увеличи риска от вродени дефекти, като такива на невралната тръба, да предизвика преждевременно раждане или дори спонтанен аборт.

Освен всичко това, Витамин B12 е отговорен и за здравето на костите и предотвратяването на остеопорозата. Костите с намалена минерална плътност могат да станат крехки с течение на времето, което води до проблеми.

Нека не забравяме нещо много важно – друга важна полза от витамина е въздействието му върху настроението и производството на серотонин. От своя страна дефицитът му, се свързва с по-висок риск от депресивни състояния.

Витамин B12 предотвратява загубата на неврони. Недостигът му в тялото се свързва със загуба на памет и деменция, особено при възрастни.Едно проучване при хора с деменция в ранен стадий показва, че комбинация от витамин В12 и омега-3 мастни киселини действат много благоприятно за хора с подобни проблеми. Необходими са обаче още изследвания, за да се направят категорични изводи за ефекта на витамин В12 върху паметта и когнитивната функция.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам