Как да съкратите времето, загледани в телефона си?

Светът все повече заприличва на социален експеримент. До преди едва 10 години никой не е бил свързан с Интернет 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. Днес повече от 80% от хората в САЩ например са свързани постоянно с Мрежата чрез телефона си, като две трети поглеждат в него през 5 минути във времето, в което не спят, дори когато работят или средно по 50 пъти на ден.

Дори да работите посредством телефона си, а не просто да сърфирате из социалните мрежи, е изключително важно да го оставяте за по-дълго и да правите други неща, без постоянно да се чудите дали някой ви е писал. Без да подозирате, това сериозно вреди на вашето здраве.

Според проучванията, ако проверявате служебните си мейли и в извънработно време, ще сте много по-изморени и стресирани, освен това е възможно да се появят гастроентерологични проблеми, тъй като стомахът е чувствителен и е свързан с психическото ви състояние (всички сме чували за нервен стомах).

Според експеримент, проведен от учени от Харвардския университет на служители, на които им е отнет достъпа до служебните имейли, през уикендите нивата на стрес са значително по-ниски.

Освен това се забелязва повишаване на желанието за работа. Дори при реално желание от ваша страна да намалите достъпа си до телефона, ако постоянно ви се появяват нотификации или чувате характерния звук от известията за получен имейл, нов пост, нов коментар, няма как да стане.

Ето какво да направите, за да се откъснете от телефона си.

Бъдете осведомени. Съществуват приложения, които отчитат точно колко време прекарвате, вперили поглед в телефона си – свалете си някое. Резултатът със сигурност ще ви изненада и уплаши, и има вероятност да ви накара да се позамислите над зависимостта си.

30 минути след събуждане. Оставете телефона си в друга стая, а не в тази, в която спите. Събуждайки се, не се втурвайте веднага да го вземете. Няма да свърши светът, ако не плъзнете пръста си по екрана веднага, след като си отворите очите. Нека минат поне 30 минути, след като се събудите – може да закусите, да направите гимнастика, да изпиете едно кафе/чай, вземете си душ, направете план на деня си. Едва след това вземете телефона си. С времето това ще се превърне в навик и ще става все по-лесно.

Напредък вместо продуктивност. Писането и отговарянето на имейли създава у вас измамното усещане за продуктивност. Заемете се първоначално със задачите за деня от основно значение. Едва по-късно през деня обърнете внимание и на останалото.

Без телефони на масата. Бъдете офлайн от мрежата, когато сте с други хора – приятели, колеги, семейството. Ако някой постоянно „цъка” на телефона си, помолете го да му изключи звука или да го прибере. Забранете ползването на телефоните по време на семейни събирания и обеди/вечери. Телефонът на масата определено разсейва, независимо дали е вашият или не.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам