Обясниха защо загубата на куче се равнява на загубата на близък човек

Всички, които имат кучета знаят, че това са най-добрите приятели на хората. Те винаги са до нас, и в добрите и в лошите моменти. Споделят дните ни, а ние споделяме с тях нещата, които не можем да кажем на друг човек. Тези животни винаги ни разбират и макар и без глас ни дават съветите, от които имаме нужда.

Има и много научни доказателства, че кучетата благоприятстват и за физическото здраве на хората. Игрите с тях, тренировките, които правим, ласките и дори само фактът, че ги има, намаляват нивата на стрес в живота ни.

Ако не сте губили куче от живота си няма как да знаете какво е чувството. Тези, които имат домашен любимец единствено могат да предположат какво е усещането. Единствено преминалите през това стопани знаят, че загубата на куче не е по-малко болезнена от загубата на човешко същество..

За това нещо има и научно обяснение. Във връзката, която се изгражда между кучето и човека, съществува така нареченият „ефект на сигурността“, той прилича на връзката между деца и родители. Децата винаги разчитат на своето семейство, то за тях е спасителната лодка и сигурното убежище. Доказва се, че поведението на косматите ни приятели прилича много на поведението на децата. Точно затова стопаните се привързват към своите кучета до такава степен, сякаш са техни родители.

Именно заради това, когато загубиш куче, сякаш губиш близък човек. Много хора биха казали, че това не е краят на света и най-лесният вариант е да си вземеш нов любимец. Но замислете се, толкова ли лесно можеш да заместиш един човек с друг – не. Това е и причината много от стопаните, които преживяват трудно загубата на домашен любимец, никога повече да не взимат нов такъв.

Казват, че когато едно куче умре, то отива под моста на дъгата. Там няма болка и тъга, няма глад и студ и всички кучета са щастливи. Времето прекарано там е пълно с игри и забавления за тях.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам