Наум Шопов: моето призвание е хирургията

Наум ШоповМлад, красив, талантлив… Не, това не е поредното клише. Това е историята на един млад мъж – представител на едно поколение, който с личните си качества и изборите, които е направил в живота, ни дава онзи пример, който  ако всички последваме, ще възроди света, в който живеем.

Един човек, който е избрал призванието да спасява хората пред светлините на прожекторите и готовата слава в завещание от родителите му. Наум Шопов (младши) или д-р Тасев от нашумелия български филм „Откраднат живот”, ни показва другата страна на монетата и ни кара да се замислим за истински ценните неща в живота. За онези ценности, които са по-важни от това да си „секс символът” на цяло едно поколение и, че не винаги „лесният път” е правилният път.

Изключително искрен, дисциплиниран, с нехарактерно за нашите ширини  уважително отношение към околните и с много хъс, Наум Шопов е може би онзи идеал, който трябва да следват не само младите хора в България, за да постигнат всичко онова, което освен да ги реализира професионално, ще ги обогати душевно и на първо място – ще ги превърне в  истински стойностни хора.

Кой е Наум Шопов извън прожекторите на „Откраднат живот”?

Извън прожекторите, аз съм студентът Наум, който използва всеки свободен момент, за да бъде с приятелката си Теа и кучето ми Хънтър. Аз съм човекът, който приема два поредни дни без тренировка за недопустими. Аз съм човекът, който винаги предпочита да сготви нещо вкусно, вместо да си поръча храна.

Какво ти даде ролята в този филм лично на теб?

Даде ми много нови познанства, някои от тях стигнаха и до приятелства. Даде ми увереността, че мога да се справям със задълженията си от всякакво естество, въпреки абсурдната ми заетост.

Тежи ли ти славата в наследство от твоите родители?

Не може да ти тежи нещо, което винаги ти е носело само позитиви.

Кои са най-ценните съвети за живота, които си получил от твоите родители?

Упоритост и стремеж за добре свършена работа.

Мечтал ли си да бъдеш като дядо ти Наум Шопов или баща ти Христо Шопов, и за сцената, на която те са играли?

Когато в ума ми стоеше мисълта, че ще бъда актьор – да, но вече плановете ми са насочени в друга посока. Не смятам, че бих могъл да се справя по начина, по който го правят те.

Как преоткритата любов към биологията и човешкия организъм промениха курса на живота ти?

Тотално, те наклониха везните към посока на медицината.

На какво те научи студентството по медицина?

Научи ме да не се притеснявам за всичко, но и че без работа и учене не става.

Заради по-голямата тежест на професията ли се спря на медицината?

По-скоро чистият ми интерес към материята.

След ролята ти в „Откраднат живот”, нямаше ли колебания за пътя, който си избрал – да следваш медицина?

Не, моето призвание е хирургията. Участието ми в проекта е свързано с комбинацията на много от интересните за мен неща на едно място, а не с колебание относно бъдещето ми.

Къде конкуренцията и приятелствата са най-силни в театъра или в медицината?

Това са качества на хората, а не на специалностите. И на двете места има голямо поле за подливане на вода.

Как успя да запазиш себе си – тази непринуденост, скромност и уравновесеност, въпреки известността, красивият външен вид и талантът, който носиш в себе си?

Не се взимам на сериозно и често имам съмнения относно нещата, които правя. Мисля, че когато някой се вземе прекалено на сериозно, губи обективността си, което може да се окаже пагубно.

Кои са най-важните ценности според теб, които човек не трябва да губи, независимо от обстоятелствата?

Упоритостта и решителността са единствените неща, които могат да продължат да ни движат напред, дори когато всичко друго е загубено. Ясната представа за това, което искаш да постигнеш е нещо, с което се старая да не се разделям, независимо от обстоятелствата.

Кои са онези моменти, които няма да забравиш от участието ти във филма „Откраднат живот”?

Първият снимачен ден. Първата сцена, в която се харесах. Първото приятелство на терен… Много са (смее се).


Интервюирал: Яница Стоянова

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам