НАЙ-ПРОЧУТИТЕ ВЕЩИЦИ В СРЕДНОВЕКОВИЕТО И РЕНЕСАНСА

Всички сме чували от детските си години страшни истории за зловещи същества, в приказките, митовете и легендите. Децата, а и не само те, днес гледат филми за вампири и върколаци. Непрекъснато в приказките се среща едно създание, това е вещицата – стара, грозна жена, която притежава свръхестествени сили и умения и ги използва за вършене на злини.

Едно са приказките за вещици, но съществуват зловещи факти за хиляди хора в историята, които са били екзекутирани за вещерство. Голяма част от тях са били убити предимно заради различия си външен вид и поведение през Средновековието и Ренесанса, малка част от обвинените в действителност са признали, че са зловещи същества. Никой не си е правил труд да търси доказателства за вещерство, а направо са екзекутирали набедените. В късното Средновековие и началото на Ренесанса Европа е обхваната от смъртоносна вълна от процеси срещу вещици, отнела живота на хиляди хора, преди всичко жени. Вещиците не са били само жени, но т. н. вещери са доста по-малко.

Ще ви представим историите на 7-те най-известни вещици от това време, подобни на много други, предимно невинни, жертви на лова на вещици.

„ Жените винаги са подозирани, че носят дълбоко в себе си дремеща блудница или зла вещица.“

1. Агнес Уотърхаус – Тя е стара вдовица от Хетфилд Пивъръл – село в Есекс, Англия. Известна като Майка Уотърхаус, през 1566 година е първият човек в Англия, убит за вещерство чрез приетия през 1563 година „Акт за вещерството“. Това се случва заради сестра й Елизабет, която й подарила котка с името Сатана. Котката от своя страна била подарена на Елизабет от тяхната прабаба, която я научила на вещерство. Елизабет споделила на Агнес, че котката може да изпълни нейните желания, ако и се дадат няколко капки кръв.

Агнес пробвала по този начин котката да убие едно шиле и то наистина взело, че умряло. След това поискала да бъдат убити три шилета и котката го направила (не е известно как). Агнес се почувствала всесилна и започнала да наранява съседите си, които не и били симпатични, като им избивала добитъка, така накрая едно момиченце я обвинило във вещерство.

Агнес била изправена пред съд и там признала всичките си прегрешения и дори неизвестни до тогава престъпления, между които убийството на съпруга си и на друг местен. Преди да я обесят, тя помолила Бог за прошка.

2. Валпурга Хаусмянин – Акушерка в град Дилинген, Германия. Също вдовица. Била обвинена във вещерство, защото много от жените, които израждала, раждали мъртви деца или децата умирали скоро след раждане от болест или злополука, често и жените умирали по време на бременността. Тя била изправена пред властите, които я обвинили за 43 престъпления през 19-годишната й кариера на акушерка. Валпурга била измъчвана и признала, че е вещица и има договор с дявола. Разказала, че като станала вдовица, имала прелюбодейсва с демон, който я завел при Сатаната, където тя се отрекла от Бог. Двамата с Дявола яли печени бебета, пили вино и се съвокуплявали.

Тя станала акушерка, за да убива новородените, преди те да бъдат покръстени. Това се случило през 1587 година. На път за кладата вещицата била намушквана многократно с нож, преди да бъде изгорена.

3. Анжел де ла Барте – Тя е първата, която е екзекутирана за вещерство през Средновековието. Била е благородна дама от Тулуза, Франция, последователка на учението на катарите, което тогава е било заклеймено от Католическата цъква като ерес. Анжел е една от малцината, които на всеослушание разказвала на хората (по всяка вероятност заради умствено заболяване), че е имала среща с дявола. През 1275 година, съседи я издават на властите и те я изслушали. Тя им разказала, че на няколко пъти нощем я е посещавал демон, с когото правят секс. Забременяла веднъж и родила демон, със змийска опашка и вълча глава, който се хранел с човешка плът. Да го изхрани, тя крадяла бебета и му ги давала, една нощ той изчезнал и не се върнал повече. След тази информация тя била изгорена.

4. Матюсия ди Франческо – Била е известна лечителка-билкарка, която извършвала защитни магии за хора, които предполагали, че са омагьосани или прокълнати. Матюсия лекувала и малтретирани от мъжете си жени. Независимо, че помагала на другите, в ума на съселяните и се загнездило предположението за нейното вещерство. Срещу нея били отправени редица обвинения, в това число и за правене на любовна отвара от билки, призоваване на демони, предлагане на противозачатъчно питие за жената на свещеник, събиране на кръв от деца и пр. След като я измъчвали тя, разбира се, признала тези ужасии и през 1428 година властите я изгорили, завързана на кол.

5. Урсула Кемп Урсула – Тя също била народна лечителка. Живеела в Есекс, Англия. Била търсена от много хора за помощ, но тези, на които не успявала да помогне се настроили срещу нея. Те свидетелствали срещу Урсула и казали, че нарочно е разболявала клиентите си, защото е вещица. Жена я обвинила, че е направила така, че да окуцее и е причина за смъртта на бебето и, и за болестта на сина й. Собственият и син свидетелствал, че майка му притежава магически същества, които са убивали. Тези същества били: куче, агне, крастава жаба и черна котка.

Урсула бива изправена пред правосъдието, предложили и, ако си признае, ще получи по-лека присъда. Тя признала всичко. Разказала дори, че две от животните и са мъжки – те убивали хора, другите 2 са женски -те разболяват.
През 1582 година Урсула е обесена.

6. Мерга Биен – Германска вещица, която била богата наследница, обвинена, че е убила втория си съпруг и неговите деца с тъмни магии. Мерга е разкрита от ловец на вещици в началото на редица процеси срещу вещици, осъществени в град Фулда през 1602 година. Назависимо че била бременна като я арестували, тя не получила отлагане на екзекуцията, както повелява законът, тъй като била принудена да признае, че бебето и е отроче на дявола. Бива изгорена жива. Тези процеси отнели живота на 250 души и приключили след смъртта на Дернбах през 1605 година.

7. Мярет Йонсдотер – Обвинена в посещаване на Сабата на вещиците на поляната Блокула в Швеция, където провеждали сборищата си. Мярет е първата вещица, съдена по времето на „Големия шум“ – брожение срещу вещиците в Швеция между 1668 и 1676 година. Обвинението срещу нея идва от Гертруд Свенсдотер – дъщерята на овчар, който безуспешно я е ухажвал. Момичето имало причина да я наклевети, тъй като и тя била разследвана за вещерство.

Гертруд казала, че Мярет е нейн посветител във вещерството и именно тя я е представила на дявола. Тъй като Мярет не направила самопризнания, според закона тя не можело да бъде екзекутирана. По – късно обаче законът бил променен и след като повторно е обвинена през 1672 година, тя е призната за виновна. Мярет Йонсдотир е обезглавена, след което и изгорена, по шведският обичай по онова време.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам