Медитацията – духовна практика

В последните години в изключително популярни се превръщат духовните практики и учения, част от които е и медитацията.

„Медитацията е деликатното изкуство да не правиш нищо“, казва Шри Шри Рави Шанкар.

Не е нужно да си минавал специални курсове, за да можеш да медитираш, поне за начало. Процесът на медитация е индивидуален и различен при всеки, макар да има и някои закономерности, които е хубаво да се спазват. Най-важното е да слушаме сигналите на тялото и ума си, след това всичко става лесно.

Защо да медитираме?

Медитацията е синоним на равновесие и се смята за един от начините, чрез който се намира вътрешен покой. Много често тя се използва като метод за релаксация. Освобождаващо, отпускащо и ненатрапчиво, действието се практикува от много и различни хора по целия свят. Медитацията е чудесен начин да се освободим от негативните и вредни емоции, пленили мисълта ни през деня. Редовно медитиращият човек придобива една особена индивидуалност и заряд, който няма как да не бъде забелязан от околните.

Какво се случва, когато си със затворени очи?

Не си мислете, че в момента, в който затворите очи и се отпуснете, вече медитирате. Не е така. Процесът на медитация е бавен, точно както е бавен растежът на едно хубаво цвете.
Контролът върху ума е една особено трудна задача. Медитацията се случва тогава, когато няма минало и бъдеще, няма и днес, има само твоят АЗ в необятното. Не съществуват хора, проблеми или аромати – ето това е покоя, да се откъснеш от всичко земно.

Какво да направя?

  • Медитацията отнема средно около 20 минути. Важно е да намерите удобно и спокойно място, където да се разположите. Забравете за странните пози, които сте виждали по филмите – легнете удобно по гръб.
  • Дишайте бавно и през корема, това действа благоприятно на мускулите и съзнанието ви.
  • Отпуснете се и се опитайте да изключите мисълта си, не се притеснявайте, че няма да се случи, това ще ви донесе дискомфорт. Когато започнете да медитирате, абстрахирайте се от всякакви очаквания.
  • Слушайте тялото си, почувствайте пръстите на крайниците – краката, ръцете, усетете тежестта на главата, на торса си, забележете как постепенно те стават по-леки.
  • Използвайте свещи с различни аромати. Ефектът им върху съзнателното и подсъзнателното ниво е невероятен.

Забележете как любопитството ви към тази релаксираща техника с времето ще се увеличи и превърнете това изживяване в ежедневно!

Не забравяйте – като начинаещи е възможно не всеки ваш опит да бъде успешен. Продължавайте!

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам