Поредната машинация ли ще бъде машинното гласуване

електронно гласуванеКолко ценен всъщност е нашият „глас”? Някои избират да го изтъргуват за едно кебапче, други – срещу торба с хранителни продукти, трети: заради 20 или 50 лева. Но има и такива, които дават гласа си по убеждения.

На всички вече е известна датата на предсрочните парламентарни избори: 26-ти март 2017 година. Това, което предстои да бъде уточнено окончателно, е как ще се гласува на изборите – с хартиена бюлетина както досега или с бюлетина за машинно гласуване.

Машинното гласуване беше прието още през март 2014 г., когато влезе в сила Изборният кодекс на Мая Манолова в мандата на кабинета „Орешарски”. В него съществува чл. 206, според който:

1) В избирателната секция избирателят може по свое желание да избере да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване.

2) Гласуването с бюлетина за машинно гласуване е равностойно на гласуването с хартиена бюлетина.

Избирателят е в правото си да прецени по какъв начин да упражни вота си, като никой няма право да го ограничава относно избрания от него вариант. Секционната комисия е задължена да отчете гласа ви наравно с всички останали. Практически, единствената пречка да гласувате машинно е, ако физически няма налична машина за гласуване или има, но е в неизправност.

Проблемът на общата формулировка в Изборния кодекс е в това, че липсва изрично указание за момента, след който машинното гласуване окончателно влиза в сила в национален мащаб. Съществуват различни предположения за възможните манипулации относно машинното гласуване, както се случват и когато гласуването се извършва с хартиени бюлетини.

Ще упражним ли правото си на глас или ще го „изтъргуваме“? Колко ценен всъщност е нашият глас? Да помислим за хората, с които живеем. Онези, които са ни скъпи, но за къртовския си труд биват възнаградени „по-щедро“ и от минималната заплата. За семействата, които отглеждат децата си на ръба на мизерията. За младите, които ежедневно напускат Родината ни. Болните, които се молят на нас, гражданите за финансова подкрепа. Вотът ни е ценен и за тях, и за нас.

методи за отслабване

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам