Мъртво море – мястото, където не можеш да потънеш

За най-високата точка на Земята – Еверест, е чувал всеки един. За най-ниската обаче – не сме сигурни.

Едно от най-изумителните места по света – Мъртво море е най-дълбоката депресия в света – 423 метра под морското равнище. Заобиколено е от Израел, Йордания и Палестина, намира се в Близкия изток. Площта му е около 1020 кв.км. и е разделено на северна и южна част, като най-дълбоката точка в морето е 400 метра.

Макар и наречено море, Мъртво море всъщност е езеро, тъй като не се оттича, не е свързано със световния океан. В големината му се крие причината за интересното му име.

Мъртво море
Снимка: pxhere.com

Интересен факт е, че водният басейн е един от най-солените на Земята. Процентното съдържание на натриев хлорид във водата е около 330%. За сравнение в Черно море е 17%, а в Индийския океан – между 32% и 35%. Езерото е средно 8 пъти по-солено от океаните или казано по друг начин, в литър вода от него се съдържат 1 кг и 24 гр. Сол. Единствено езерото Асал и някои езера в Антарктика го изпреварват по соленост.

Тази висока концентрация на сол правите водите много гъсти, което е причината да не могат да плуват хора там, а могат единствено да се носят отгоре. Дори 100-килограмов човек може да се носи върху „водата“ без да потъне.

Почти невъзможно е в езерото да живеят организми. Няма риби и водни растения, именно заради солеността. Единствените живи организми, приспособили се да живеят там са няколко различни бактерии и микроорганизми. Някои от тях живеят на дъното, където периодично изригват кратери със сладка вода.

Над Мъртво море винаги се носи лека мъгла. Това се дължи на големите количества бром, съдържащи се във водите и изпарението му създава този интересен ефект. Всъщност в Мъртво море могат да бъдат открити повечето химични елементи.
Може да ви прозвучи невероятно, но езерото отделя също и… асфалт (или битум) – първият нефтен продукт, познат на човечеството. От време на време на повърхността на езерото се появяват битумни късове. Най-голямото описано парче било изхвърлено от морето през 1834 година и тежало 2700 кг. Предполага се, че асфалтът избива през крехката на това място скална мантия, но за известно време бива задържан от твърдите солни блокове. Когато обаче постепенно солните скали се стопят, той си проправя път към повърхността. Битумът бива събиран, обработван, използван и продаван по тези земи още преди Новата ера.

Мъртво море намалява бавно, но сигурно. Макар в него да се влива река Йордан, нивото на соленото езеро спада с един метър всяка година. Това се дължи на изпаренията и на добива на сол. Полагат се обаче усилия да се забави този процес. Целогодишно в морето изкуствено се влива прясна вода.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам