Левичар или десничар – от какво зависи коя ръка ще предпочете детето

Ако се чудите дали детето ви е левичар или е с водеща дясна ръка, имайте предвид, че може да се наложи да изчакате няколко години, преди да разберете. В началото бебетата използват и двете си ръце, за да посягат към играчки, мобилни телефони, искрящи колиета или да издърпат лицето ви. Това е така, защото достигането, хващането (и разбира се, поставянето на техните ръце в устата) са прости задачи, които не изискват контрол върху специфични, по-малки мускули. Доминирането на ръцете се развива с развитието на фините двигателни умения на бебето. Докато тези умения се развият, двете ръце участват наравно.

С растежа на децата обаче се увеличава и способността им да изпълняват все по-сложни задачи (като драскане или хранене с лъжица). В този момент, обикновено около две или три години, можете да забележите, че детето ви по-често използва едната си ръка.

Някои деца показват признаци за това, че са левичари още около 18-ия месец. Ако детето посяга непрекъснато към храна или играчки с лявата си ръка или когато рисува, държи четката или молива в левия си малък юмрук, то тези признаци могат да означават, че детенцето е левичар и въпреки всичко – не е задължително. Най-сигурно ще установите това, ако изчакате възрастта от 5-6 годинки, когато детето вече развива повечето си способности за работа с ръце.

Някои със сигурност мислят, че това дали си левичар или десничар има огромно значение в живота, а други смятат точно обратното. Само 10% от хората са левичари, сочи статистиката. Доскоро се предполагаше, че предпочитанието на ръцете идва от асиметрични гени в мозъка – две ръце, две мозъчни полукълба, едната е доминираща. Да, обаче бебетата в утробата вече проявяват предпочитания, като движат едната ръка повече от другата, преди частта от мозъка, отговорна за тези движения, да е функционална. Оказва се, че до осмата седмица на бременността гените в гръбначния мозък на бебето вече показват предпочитание – преди връзката между гръбначния мозък и мозъка да бъде напълно оформена. С други думи, доказателствата сочат, че мозъкът няма връзка с избраната водеща ръка. Гръбначният мозък обаче има! Тази констатация може да опровергае непрекъснатите връзки, които правим с ляво и дясно полукълбо на мозъка. Това е мит, който се разрушава.

Много хора вярват, че левичарите са по-артистични, защото те използват повече дясното полукълбо на мозъка, което е отговорно за пространственото и визуалното усещане. Както се оказва обаче, всички използваме и двете страни на мозъка си еднакво. Така че не, вашето дете , което е левичар не е генетично предразположено да стане следващият Моцарт.

Бъдете сигурни, че детето ви няма да бъде по-различно от неговите приятели десничари – всъщност, да, разбира се, че ще бъде различно, със своята собствена версия на себе си и с безкраен брой бъдещи възможности напред. Учител, танцьор, компютърен програмист, пилот, продавач – възможностите му са неограничени, без значение коя ръка използва повече. И все пак, има някои полезни съвети за родителите, за да направят живота си на децата-левичари по-лесен.

Ножици – при обикновената ножица, по-острата част на острието е от лявата страна, така че ако детето се опита да я използва с лявата ръка (което ще направи), тъпата част на острието няма да отреже парчето хартия лесно. Детето (особено в крехка възраст) може да почувства, че вината е в него и не може да се справи само със задачата. Това никак не е приятно, не е и негова вина – просто ножицата не е направена за него. Закупете ножица за левичари, продават ги в много сайтове онлайн.

Когато можете, вие също използвайте лявата си ръка – ако използвате дясната си ръка и искате да научите детето си как да яде с вилица, това ще стане по-трудно, ако показвате с нея. Ако включвате предимно лявата си ръка, по-лесно детето ще научи как да върже обувката си, да използва клечки за уши или да напише името си.

Живеем в свят на десничари, което често предизвиква неудобство на левичарите. Например стоенето на маса с лактите върху нея – най-вероятно левичар ще стои до десничар и единственото, което може да се очаква е – война между лакти. Може би не е много приятно, но пък и не е чак толкова голям проблем. За радост са създадени различни продукти за левичари, пример за такъв е тефтерът със спирала от дясната страна.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам