Копривщица – град с дух и много история

Копривщица

В Копривщица няма плодовита земя — само камъни, пясък и глина, но като се види, по причина на тая неблагодатна и сиромашка почва Копривщица е едно от най-живите и от най-деятелните села. Нейната безплодна земя, която изисква големи трудове и изобилен пот, не е допуснала човеците да потънат в сънливата азиатска бездеятелност, но, напротив, водила ги е постоянно към силната воля, към енергията и към постоянния труд и създала е из тях деятелни промишленици и многополезни мислители. Гигантските планини със своите голи върхове със своите гористи поли са прегърнали от всичките страни това българско село като майка, която се грижи за своята челяд, а нависналите над него скали, които чегато час по час искат да паднат, приучават човека от най-ранната му младост да се не бои от никакви опасности. Като зъмя се спуща от планината река Тополка, прави всякакви криволици и своеволни полукръгове и с шумотевица и гърмеж принимава в своите води малките речици, които със сърдито жуборене бързат към нея и отляво, и отдясно.

— Любен Каравелов, „Българи от старо време“

Сгушен в пазвата на Средна Гора с вековни борови гори, реки и потоци, уютно приласкал в прегръдките си историята на България.

Копривщица

Калдъръмените улички, ярко оцветените къщи с големи чердаци, мостовете, кафенета, механите… нашепват случки от миналото. Копривщица – град с история, живописна, но и с магическа атмосфера и духовност, много духовност. Град, родил поети, писатели, революционери, будители и просветители – национални герои. Тодор Каблешков и Георги Бенковски – организтори на Априлското въстание от 1876 г., дали живота си за Свободата на Родината. Любен Каравелов – поет, писател, журналист, революционер. Петко Каравелов – политик, общественик, деятел. Димчо Дебелянов – нежният поет на България. Найден Геров – писател и издател. Йоаким Груев – учител и общественик…Техният дух още се усеща в атмосферата на Копривщица.

Копривщица

Копривщица

Копривщица

Копривщица – град с дух и история Копривщица

Копривщица – град с дух и история

Градът устоява на много набези, опожаряван е от кърджалиите, а жителите – прогонвани. Но те успяват да го възродят камък по камък и да съхранят бита и традициите, отстоявайки свободолюбието и патриотичния си дух.


Снимки: http://www.koprivshtitza.com

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам