Какви правила трябва да спазваме, за да не напълняваме

Ето как да се справите с проблема с излишните килограми не само в ежедневието, а и по време на празници и специални поводи:

Не се отказвайте от всичко завинаги 
Елиминирането на всички вкусни за вас неща проваля дори най-добрата диета на света в 95% от случаите, сочи статистиката. Правилната стратегия е не да поставите вето на шоколада, сладоледа и пицата, а да се съсредоточите върху здравословните храни, позволявайки си понякога парченце нездравословно лакомство.

Не драматизирайте при прегрешение
Вместо да изпадате в паника, приемете с усмивка това леко отклонение от режима. Не очаквайте твърде много от себе си, тъй като така провокирате неуспехите, а това понижава самочувствието и увеличава хранителната тревожност. Когато прегрешите по-сериозно, не се ядосвайте, а направете един разтоварващ ден.

Изберете как да се грешите
Масата пред вас прелива от изкушения. Не опитвайте да се контролирате, защото така само ще се изнервите още повече. Вместо това посегнете към най-малко нездравословното сред тях. Това е умен начин да задоволите желанието и глада си, без да прекалявате с калориите.

Спрете производството на кортизол
Претовареното и пренапрегнатото тяло произвежда повече кортизол, което благоприятства и натрупването на мазнини. С един хитър трик може да стопирате този процес. Поне 6 пъти дневно спрете, застанете неподвижно и зарейте поглед далеч напред за 30 секунди. Така забавяте оборотите на организма.

Заменете фитнеса с друг вид движение
За да отидете на тренировка се изисква подготовка -трябва да носите екип, да го облечете, да тренирате, да си хвърлите душ и така нататък. Само изброяването на всичко това ви уморява – нали? Но пък нищо не пречи да замените фитнеса с друг вид движение. Шопингът е също фитнес, тъй като в обикаляне на магазините се изминава сериозен километраж. Фитнес е и качването по стълбите, вместо удобното ползване на асансьор. Варианти има много, само трябва да изберете най-приятния за вас.

Научете се да казвате „не“
Колегите ви предлагат сладкиши, приятелите ви канят на вечеря, мама ви посреща с топъл кекс… Ако приемате от всичко, което ви предлагат, гарантирано ще напълнеете. Затова се научете любезно да отказвате, така че да не обидите хората около вас.

Наградете се за постоянството
Учените са доказали, че приятните емоции потискат глада. Когато си подарите нещо, вие активирате отделянето на серотонин – хормонът на щастието. А усещането за щастие прогонва глада.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам