Как да се възползваме от бъговете в мозъка ни

Страхувате ли се преди инжектиране? Когато иглата е на път да влезе, опитайте да кашляте.
Каква е тайната да чувстваш по-малко болка при зъболекаря? Преди да се качите на стола, слушайте любимата си песен.

Тези и други трикове, които ще прочетете по-долу, се възползват от грешките на нашия ум, които също като компютър или електронно устройство, имат своите „грешки в дизайна или програмирането“. В този случай програмните грешки са тези малки пропуски, които неизбежно са част от сложната връзка между тялото и мозъка. Грешки, които според някои научни изследвания, в точното време можем да използваме и в наше предимство.

  1. АХ, ТЕЗИ ИГЛИ – Страхът от иглата се нарича трипанофобия и засяга както деца, така и възрастни. Идеята за чуждо тяло, което пресича кожата, е малко смущаваща за всички. За щастие има бърз и ефективен начин за намаляване на дискомфорта – кашлица. Според някои проучвания кашлицата всъщност повишава кръвното налягане. Това от своя страна ще помогне да се намали усещането за болка в момента, в който иглата преминава. Според изследователите кашлицата работи дори по-добре, когато погледът ни не е насочен към инжекцията.
  2. РЕФЛЕКСЪТ ЗА ПОВРЪЩАНЕ – С няколко редки изключения, всички сме родени с рефлекс за повръщане. Това е начинът, по който тялото се предпазва от риска да попадне чужд и нежелан обект вътре. Въпреки че интензивността му може да варира от човек до човек, рефлексът никога не е приятен. За щастие, науката е намерила начин да го „изключи“ или поне да го направи по-малко интензитивен. В изследване, публикувано в списанието на Американската асоциация на стоматолозите, изследователите са експериментирали и са открили, че чрез натиска върху дланта на ръката, интензивността на този рефлекс намалява значително, ако изобщо се забележи. Странно, но вярно, следователно със следващата атака на гадене, това което трябва да направим, е да сложим палеца в юмрука и да натиснем силно.
  3. ТВОРЧЕСТВО И ОЧИ – Причината да имаме вежди, освен естетическата стойност, не е напълно разбрана от еволюционните учени. Някои признават една социална полезност – веждите ни осигуряват по-широк набор от изрази, с които да предадем нашите емоции. Други смятат, че те служат предимно за защита на очите. Но има и такива, които твърдят, че за тяхното наличие има много по-дълбоки причини. В проучване, проведено в Университета на Мериленд, изследователите открили, че вдигането на вежди в действителност би благоприятствало творчеството, увеличавайки визуалното възприятие и помагайки да се мисли върху множество решения на даден проблем. Вместо това снижаването им надолу би имало обратен ефект. Опитайте сами.
  4. ПОЛЕЗНА БОЛКА – Освен шепа хора, включително и мазохистите, никой не обича болката. Това е начинът, по който тялото ни казва, че нещо не е наред и че ако не му помогнем веднага, може да заболи още повече. Има обаче случаи, когато умерената болка може да бъде полезна. Чрез нейна помощ можем да подсилим паметта си. В изследване, проведено от изследователи от Университетския медицински център в Хамбург-Епендорф, хора, страдащи от умерена болка, са показали, че запомнят по-ефективно поредица от изображения, които са им показани. И не само – ползата е дълготрайна, тъй като те си спомнят за изображенията дори след една година.
  5. МУЗИКА, МАЕСТРО – Навярно предполагате, че носенето на чифт слушалки и слушането на любима музика могат да имат терапевтичен ефект.  Музиката наистина е сред малкото всеобщо оценени форми на изкуството и често се оказва, че тя има осезаеми физически ползи за тялото. Според проучване от 2015 г., проведено на 7 000 доброволци и публикувано от The Lancet, слушането на музиката, която обичаме, може да облекчи болката преди, по време и след операция. Не става дума само за ефекти от гледна точка на психологическото благополучие. Учените всъщност са открили, че слушането на приятна музика кара мозъка да произвежда химикали и хормони, които укрепват имунната система до степен, която намалява нуждата от обезболяващи. Внимание: Според изследователите е важно музиката да бъде избрана от пациента! Експериментът показва, че не е имало ефект, когато музиката е избрана от хирурга.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам