Как да се справим с подутия корем?

Подуване, болка, диария… Подобни оплаквания обикновено са свързани с по-различната храна по време на пътуване през летния сезон или с изобилието от сурови плодове и зеленчуци, на които организмът ни не е свикнал. Зад тези безобидни симптоми обаче може да се крие сериозен проблем.

Обикновено първият сигнал, чрез който коремът ни се опитва да ни привлече вниманието, е подуването.

Една от най-честите причини за подут корем е нарушеното храносмилане. Случва се, когато преядем с плодове. Усещаме тежест в корема и подуване. Може да се появи болка, която е свързана с прекаленото струпване на газове в дебелото черво.
Какво да направите? Най-добре е да полежите. Чревните колики ще се успокоят с преработването на храната.

Обостряне на хроничен панкреатит може също да е причина за подуване. Неправилното хранене или пък прекаляването с диетите могат да доведат до хроничен панкреатит. И ако в едни периоди панкреасът се подобрява, то промените в храненето през лятото могат да нарушат крехкия баланс и заболяването да се изостри. Освен болката, предизвикана от възпалението, за това обостряне е характерно подуване на корема. Развива се ферментативна недостатъчност, храната не се обработва добре, получава се прекомерно отделяне на газове, червата се разтягат. Усеща се и тежест.
Какво да направите? Трябва да успокоите жлезата, може един ден да погладувате, а после седмица да се храните с храна, приготвена на пара и без подправки. При всяко хранене приемайте ензимни препарати, които облекчават работата на панкреаса. Добре е също да отидете на преглед при специалист.

Хранителното отравяне –  най-често то е свързано с приема на развалени продукти. Подуването на корема при отравянето е само в началото, после към него се добавят по-сериозни симптоми като повдигане, повръщане, силно свиване, разстройство. Температурата се покачва до 38 градуса, появяват се и болки в ставите и мускулите. Понякога тези инфекции преминават по-бързо, ако например имунната ни система успее по-бързо да локализира и унищожи бактериите причинители.
Какво да направите? Да се въздържате от прием на храна, докато не затихнат първите симптоми. Най-важното е да не забравите да приемате ентеросорбенти и да пиете повече вода.

Обостряне на хроничен колит може да причини подуване. В повечето случаи хроничният колит се получава поради нарушено кръвоснабдяване на червата, поради атеросклероза или при механично раздразнение при запек. Освен подуване, може да има болка в лявата или дясната част на корема.
Какво да направите? Ако подутият корем и болката от едната страна ви притесняват няколко дни, обърнете се към гастроентеролог. За да се изключат други заболявания, може да са нужни допълнителни изследвания – кръвни, фекални, понякога и колоноскопия.

Подобни публикации:

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам