Истината за KFC и какво има в така обичаните кофи

Знаехте ли, че KFC произвеждат собствен вид пилета? Да, точно така, за едно тримесечие компанията продава над 35 милиона от тях. Представете си за какво огромно производство става дума!

Неотдавна Би Би Си излъчи ужасяващи кадри, показващи условията, при които се отглеждат пилетата, предлагани от международната хранителна верига KFC. Лентата, озаглавена Billion Dollar Chicken Shop показва пътя на пернатите от птицефермите на компанията до картонените кутии, предлагани на клиентите. Действието се развива във Великобритания.

Филмът има три части, всяка от които показва различни етапи от краткия, но ужасяващ живот на пилците. Първият епизод от филма хвърля светлина върху процеса на производство в по-голям мащаб, отколкото ни е известен, на така наречените Fast Food Chicken.

Във втората серия зрителите виждат самите птицеферми, където пилетата живеят 35 дни, след което биват отровени и убити! През този период от време те са натъпквани в помещения, наричани птицеферми, но според авторите на лентата са по-скоро дървени бараки. В тесните пространства се помещават повече от 35 хиляди птици. За да успяват те да пораснат бързо, твърди се, че се тъпчат с всякакви химикали и хормони. Хуманният начин, по който се отглеждат животните, е под съмнение.

Компанията редовно се следи от Агенцията по здраве и храна и изненадващо, но също от Отдел по наркотици.

Тайната рецепта на KFC

Интересното е, че никой, който си поръчва от компанията, не знае какво яде, точно защото рецептата се пази в дълбока тайна. Твърдят, че тя се състои от 11 продукта, които са направени в смес – става дума за панировката и специфичния вкус. Продукти, подправки, ама и мононатриев глутамат. Безопасен ли е, ще попитате. Да, освен за 30 % от постоянно консумиращите го, на които причинява главоболие, сърцебиене, слабост в мускулите и пристъпи на повишаване на температурата. В панировката има още: натриев фосфат, употребяващ се и като слабително средство и средство за фиксиране на текстилни бои. Присъства и калциев силикат, често срещан като съставка за производство на строителни материали, като гипсокартон например. Грозната картинка се допълва от частичното хидрогенизиране на соевото масло. Накратко – подлагат го на екстремни температури, добавят му метални частици и за капак го „дообогатяват” с водородни атоми.

В крайна сметка си говорим за пищно пилешко погребение в картонена чинийка с клечка за зъби и пакетче сол и пипер (не че ви се полагат, ама ако си поискате, ще ви дадат). Та, на въпросното погребение, сами преценете дали искате да присъствате.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам