Интервю с Елена Думанова и Божидар Елкин – българска танцова двойка, една от най-добрите в Америка

елена и божидар
Снимка: Facebook страница: С тези две ръце

Елена Думанова и Божидар Елкин са състезатели, хореографи и преподаватели по танци. Заедно се впускат в ритъма на музиката през 2012 година и бързо успяват да се сработят и превърнат в едно цяло. Успехите им не закъсняват. С упоритост и труд се превръщат в ТОП двойка на България в Латино-американските танци.
Носители са на „Купа България“ и заемат първото място в Ранглистата на България за 2014 година. Пътят им ги отвежда в Щатите, където Елена и Божидар се гордеят с редица успехи в едни от най-елитните състезания като “Empire Dance Championship”, “Ohio Star Ball” “Manhattan Dance Championship”и “New York Dance Festival”. Наградени са с призови места от големи турнири, както и спечелени първи места на състезания като Michigan Dance Challenge, Cleveland DanceSport Challenge, Northcoast DanceSport Classic и Cincinnati Ballroom Classic.

На въпросите ни отговаря Елена

Вие сте едни от най-разпознаваемите лица в България в средите на танците. Как решихте да тръгнете по този път? Какво ви спечели в танца?

Здравейте, и двамата танцуваме от много ранна детска възраст. Майка ми първоначално ме записа на модерни танци и две години след това се проведе конкурс в търсене на дама за момче, което вече се занимаваше със състезателни танци и от всички момичета треньорът му избра мен. Така накратко се озовах в състезателната среда. Това, което ме спечели в танците е комбинация от много различни фактори. Започвайки от самото движение, музиката, бляскавите костюми, самият процес на обучение и развиване, чувството, което имаш в себе си преди да излезнеш да танцуваш пред публика.

С преминаването на годините, разбира се, откривах нови и нови неща, които обиквах все повече в танците. Дисциплината, която изграждат в мен, креативността, която развиват, енергията, с която ме зареждат, това, че танците те учат как да бъдеш напълно фокусиран в сегашния момент. Това, което до ден днешен ме печели в танца, е свободата да изразявам себе си чрез движение и шансът да споделям всичките си емоции с хората, които ме гледат, докато танцувам. Мога да кажа, че танците за мен са най-реалната възможност да покажа на света коя съм наистина и коя мога да бъда в бъдеще.

Заедно сте постигнали много, печелили сте не едно или две състезания, както национални, така и международни. Кои са най-големите ви победи?

Да, имаме голям брой състезания зад гърба си и смятам, че всяко едно от тях е било победа за нас. Независимо дали сме си тръгвали с медали и купи или с научен урок и опит, който ни е помогнал за развитието и да достигнем до тук, където сме днес. Печелили сме много български състезания, били сме първи в ранглистата на страната, имаме голям успех на международната сцена, сега и в Америка имаме много призови места и сме финалисти на едни от най-големите състезания тук, но и двамата смятаме, че нашите най-големи победи са тогава, когато виждаме, че хората харесват и се наслаждават на това, което правим. Когато успеем да им предадем нашата емоция и любов към танца. Когато излезнем от дансинга и сме доволни и щастливи от това, което сме показали, независимо от предстоящия резултат. Тогава смятаме, че сме печеливши.

елена и божидар
Снимка: Pretty Dance Hall
Танцували сте и с други партньори преди, какво събра точно вас двамата? В танците, вероятно, химията е по-голяма и от тази в любовта?

От самото начало нашето партньорство се сработи много положително. Танцуваме заедно вече 8 години. Дълбоката любов към танците, стремежът за развитие, желанието да надграждаш себе си, са нещата, които ни събраха. Ние имаме общи цели, въпреки че често имаме различни начини за постигането им. Имаме и обща визия за това как искаме нашата двойка да изглежда. Вярата в това, което правим и подкрепата един към друг са нашият двигател. Наистина е много важно за един танцьор да намери точния партньор за него, защото това е човекът, с когото всъщност прекарвате огромна част от времето си, пътувате по цял свят заедно, споделяте всичките си емоции и на дансинга това е единственият човек, на когото можете да разчитате, освен на себе си.

От две години сте в Америка. Защо взехте това решение? Навярно е трудно да започнеш да градиш от нулата, когато в непозната страна и ти самият си непознат?

Решението ни да заминем за Америка всъщност не беше никак спонтанно. През последните две години, когато танцувахме в България усещахме и знаехме, че ще трябва да променим нещо, ако искаме да се запазим и да продължим да се развиваме на най-високо ниво. За жалост, в България това е почти невъзможно, защото танците на професионално равнище са обвързани с много разходи, които са непосилни за българския стандарт. И двамата се занимавахме с различни неща от танците, което всъщност взимаше голяма част от нашия фокус. За това и решихме да се преместим в Америка, защото тук е центърът на танците.

Работим като преподаватели в прекрасно танцово студио, имаме безброй възможности за изява, голяма част от най-добрите треньори са наоколо и всичко общо взето е танци, танци, танци. В самото начало беше наистина трудно. Самата промяна, всичко е ново и непознато, чувстваш се сам. А ние се намираме и в Ню Йорк, където да се чувстваш малък и незначителен никак не е трудно. Но за щастие имаме страхотна подкрепа от нашите шефове, които са всъщност и нашите основни треньори. Казват се Пламен Данаилов и Тина Герова. Никога не ни оставят да паднем и винаги ни подкрепят. Нашите семейства са също неотлъчно до нас да ни даряват със сила и любов.

За толкова кратко време, вече имате титли от изключително престижни състезания в Щатите. Какво успяхте да постигнете и има ли цел, която все още гоните?

За две години в Америка успяхме да се наредим сред най-добрите танцови двойки в нашата основна категория Professional Rising Star Latin. Предизвикателството обаче е да продължаваме да се доказваме и да запазим мястото си. Финалисти сме на най-големите и престижни състезания в Америка като “Empire Dance Championship”, “Ohio Star Ball” “Manhattan Dance Championship”и “New York Dance Festival”. Имаме доста призови места от големи турнири както и спечелени първи места на състезания като Michigan Dance Challenge, Cleveland DanceSport Challenge, Northcoast DanceSport Classic, и Cincinnati Ballroom Classic.

Целим се към шампионската титла на Америка както и към призовите места на най-силното състезание в световен мащаб Blackpool Dance Festival, което се провежда в Англия. Това е и една от нашите най-големи мечти. Но в момента основната ни цел е да продължаваме да се развиваме, да надграждаме себе си, да разширяваме и обогатяваме знанията и възможностите си, да следваме пътя и мечтите си, а резултатите сами ще дойдат. Колкото по-напред се целиш, толкова по-далеч ще стигнеш.

божидар и елена
Снимка: личен архив
божидар и елена
Снимка: личен архив
божидар и елена
Снимка: личен архив
Липсва ли ви България? Успявате ли да почувствате Америка като дом?

Да, България ни липсва силно. Семействата, приятелите, хората, вкусната родна храна, улиците, природата, българската красота, всичко, което познаваме, спомените. Няма да забрая, когато напуснах България – чувството беше, че част от мен никога няма да бъде същата. И наистина не е. Една малка част от теб остава там – при близките ти и всичко познато. Тази липса не може да се запълни, колкото и прекрасно да е навсякъде другаде в чужбина. България винаги ще бъде наш дом и ние винаги ще се завръщаме там с любов.

Америка от своя страна наистина отвори обятията си за нас и ни прегърна силно. Не можем изобщо да кажем, че не сме били приети добре тук. Напротив.

Адаптирахме се страшно бързо, хората ни приеха топлосърдечно, повярваха ни и нашият труд беше и продължава да е високо оценяван. Заобиколени сме от мили и прекрасни хора, имаме много възможности за развитие и се чувстваме спокойни и пълноценни. Америка определено е нашият дом за професионална реализация и успех.

В живота, май, е като в танците – както времето не спира, така и музиката. За какво не ви остана време в живота досега и за какво имате цялото време на света?

Времето определено не спира, а често дори не разбираме кога прелита покрай нас, тихо и неусетно. Всеки човек има цялото му предоставено време на света, за да го използва за неща, които му доставят удоволствие и го правят щастлив в даден период от неговия живот. Смятам, че всичко опира до приоритети и лично желание. Спомням си, когато бях на възраст между 15-17 години, нямах много време да излизам с приятели навън, да ходя по дискотеки и клубове, да се забавлявам така, както правеха моите връстници, защото постоянно бях на тренировки, лагери, състезания, пътувах и същевременно опитвах да съчетавам винаги училището отлично с танците. И винаги бях отличничка. Постоянно учех и пишех домашни по автобуси, за да мога да смогна с всичко. Но това беше моят избор и ме правеше щастлива. Колкото до днес… мога да кажа, че нямам достатъчно време лично за себе си, просто ден, в който нямам ангажименти и не правя нищо. Случва се изключително рядко. А за какво имам цялото време на света? Определено за семейството ми, танци, близките ми приятели, винаги намирам време да чета книги и да се отзова, когато някой има нужда от моята помощ.

Да танцуваш никога не е късно, да мечтаеш – също. Ако оставим настрана мечтите ви, свързани с това да танцувате, какво бихте си пожелали в личен аспект? За какво се борите там?

На първо място да сме здрави, да бъдем щастливи и винаги да правим това, което сме избрали за свое призвание. Всички, които обичаме да бъдат здрави също и още много дълги години да споделяме радости и победи заедно. Тук се борим за доказване на нашата двойка по специален начин, така че след като спрем да се състезаваме един ден хората да си спомнят ясно кои са Божидар и Елена, не само като добри танцьори, но и като хора.

Пожелайте нещо на читателите ни!

Бих пожелала на читателите да следват ритъма на сърцето си и да танцуват по пътя на осъществяването на мечтите си. Въпреки че пътят често е труден и криволичи… всичко е възможно, стига да не се отказваш!

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам